Consumul de jamón în România a crescut de aproape 4 ori în ultimii ani. Costul variază între 250 lei și 6.000 lei

Consumul de jamón în România a crescut de aproape 4 ori în ultimii ani. FOTO Confident Agency

Românii preferă tot mai mult produsele tradiționale spaniole, consumând de aproape 4 ori mai mult jamón în 2023 față de 2021. Cei mai mulți consumatori de șuncă spaniolă se află în București, Cluj și Timișoara și sunt dispuși să plătească până la 6.000 lei pe o singură bucată, potrivit datelor Alioli.ro și Jamoneria by Alioli, singura jamonerie din România. În ultimii ani, jamónul este tot mai cumpărat în perioada Crăciunului pentru a fi făcut cadou, cererea fiind de 20-25 de ori mai mare în decembrie față de o zi normală.

Cererea pentru jamon din Spania crește exponențial în decembrie, în special înainte de Crăciun, fiind de 20-25 de ori mai mare în această perioadă decât într-o zi normală. Dacă într-o zi obișnuită românii cumpără 5 jamonuri, înainte de Crăciun românii cumpără 100-120 de jamonuri pe zi.

Cele mai căutate tipuri de jamón sunt Jamon Serrano, tip de șuncă uscată, sărată și maturată, Jamon Ibérico – un jamón de calitate superioară, provenit din porci ibérici hrăniți cu ghinde, apreciat pentru textura sa bogată și aromele complexe, și Jamon Bellota 100% Pata Negra, un produs cea mai înaltă calitate, provenind de la porci ibérici pur-sânge hrăniți cu ghinde. Aceste tipuri de jamón costă de la 250 lei la 6.000 lei bucata.

Românii din București, Cluj și Timișoara sunt cei mai mari consumatori de jamón, anual peste 3.000 de bucăți de jamón sunt livrate în aceste orașe. Cu o greutate între 4,5 kg și 9 kg, jamónul este un produs potrivit pentru un consum îndelungat, de până la 3 luni. Jamónul spaniol este cumpărat cel mai frecvent pentru consum propriu, dar și pentru a fi oferit cadou în mediul de business sau rudelor în perioada sărbătorilor.

“Jamónul tradițional spaniol este tot mai apreciat în România, fiind un produs preferat în egală măsură de români, inclusiv de cei din diaspora, și expați. Consumul de jamón a crescut exponențial în ultimii ani, cererea fiind cu 375% mai mare în 2023 față de 2021, și datorită faptului că există o dorință mare de diversitate culinară în rândul românilor. Fiind un produs hrănitor și versatil în consumarea alături de alte alimente, jamónul este tot mai prezent pe masa de Crăciun în casele românilor. Astfel, 70% din vânzarea de jamón are loc în perioada sărbătorilor de iarnă, șunca spaniolă fiind cel mai căutat produs din Spania în luna decembrie”, explică Sorin Barbu, proprietarul Jamoneria by Alioli și Alioli.ro, parte din grupul de restaurante cu specific spaniol care deține și La Pescaderia și Casa Espana by Alioli.

Cum se păstrează jamónul – sfaturi practice pentru un consum îndelungat

Jamónul este un produs ușor de păstrat deoarece nu necesită temperaturi scăzute. Fiind o specialitate de carne uscată, jamónul se păstrează cel mai bine într-o încăpere ventilată, fără umezeală, cu temperaturi între 16 și 20 de grade Celsius. Este important să fie evitată depozitarea acestuia la temperaturi scăzute, de exemplu în frigider. Așadar, jamonul nu se strică dacă este ținut în condiții de uz casnic.

Odată început, un jamón poate fi consumat în aproximativ 3 luni. Este recomandat astfel să fie acoperit cu o hârtie pergament sau cu folie de plastic. În cazul în care apare mucegai pe suprafața jamónului neînceput, acest lucru nu înseamnă că produsul este alterat. Mucegaiul dovedește că jamonul are o origine naturală nobilă. Trebuie doar să curățată suprafață cu un proposop de bucătărie înmuiat în ulei de floarea-soarelui și apoi poate fi consumat în siguranță. Pentru un mai mare confort pentru feliere, jamónul poate fi ținut pe un suport special din lemn și, de asemenea, poate fi folosit un cuțit special din inox pentru felii cât mai subțiri.

Despre Jamoneria by Alioli

Jamoneria by Alioli este singura jamonerie din România, parte din cel mai mare grup de localuri cu specific spaniol, Alioli, fondat de antreprenorul Sorin Barbu, cu o experiență de 20 de ani în domeniul HoReCa. În Jamoneria by Alioli și online pe Alioli.ro se găsesc cele mai bune tipuri de jamon, inclusiv în cantități mai mici, feliate și ambalate pe loc.

În cadrul grupului se află pescăriile La Pescaderia by Alioli (din complexul Pipera Plaza pe Șos. București Nord 18, Vitan, Băneasa, Piața Gemeni) și restaurantul Casa Espana (str. Căderea Bastiliei 78).

Localurile din grupul Alioli sunt recunoscute pe piață pentru produsele proaspete oferite. Jamoneria by Alioli, un tapas bar și magazin gourmet, a vândut prin magazinul online Alioli.ro 3.000 de jamonuri, mai mult decât tot retailul din țară, La Pescaderia aduce 1.500 kg de pește proaspăt și fruct de mare din Spania, Italia și Croația de 2 ori pe săptămână, iar Casa Espana by Alioli peste 1.500 de porții de paella pe lună.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*