BizPLUS TV: Marius Dulce, primarul din Călărași: “Bugetul este mai mare ca anul trecut. Avem foarte multe investiții pentru a dezvolta orașul”

Primarul Marius Dulce. FOTO Adrian Boioglu

Marius Dulce, primarul municipiului Călărași, a vorbit cu jurnalistul Adrian Boioglu despre bugetul municipiului pentru 2024. Edilul a precizat că bugetul este mai mare ca anul trecut și că sunt foarte multe investiții pentru a dezvolta orașul.

Marius Dulce a vorbit despre principalele direcții pe care se concentrează bugetul din acest an.

“Este clar că tot proiectele europene, plus proiectele mici pe care le finanțăm din banii noștri, plus proiectele pe care le facem an de an cu cei de la Pavaje – Spații Verzi ca să curățăm zonele dintre blocuri. Este un proiect pe care l-am discutat, îl putem modifica în lunile următoare dacă ceva se schimbă, pentru că mai așteptăm și alte fonduri europene, o să înceapă și ghidurile pe POR și atunci lucrurile intră într-o mișcare destul de rapidă și noi trebuie să fim pregătiți. Este clar că trebuie să dezvoltăm orașul, bugetul este pentru a dezvolta orașul și să nu lăsăm nici o zonă neacoperită din acest municipiu”, a spus Marius Dulce.

El a anunțat că bugetul municipiului Călărași este mai mare ca anul trecut.

“Bugetul este mai mare decât anul trecut, este undeva la 224 de milioane. Niciun buget nu este îndestulător pentru că  avem foarte multe investiții, avem foarte multe de făcut și întotdeauna orice tip de fonduri este bine venit la municipiu, să putem să putem să-l integrăm în buget și să dezvoltăm municipiu”, a explicat Marius Dulce.

Edilul s-a referit și la provocările întâmpinare atunci când întocmește bugetul.

“Cea mai mare provocare este că trebuie să găsești resursa financiară, să mulțumești fiecare zonă, începând de la educație, cartiere, sport, pentru că în viitor, dacă ne ne liniștim cu această infrastructură, trebuie să ne axăm un pic pentru mișcare sportivă, să scoatem copiii din casă. Noi mai mult ne-am luat în calcul, pentru că sala polivalentă este tot timpul plină de copii ,  dar să vedem cum putem să facem o mișcare sportivă mai amplă la Călărași”, a explicat Marius Dulce.

Primarul din Călărași a menționat că trebuie să fie cofinanțările asigurate pentru proiectele europene.

“În primul rând trebuie să avem cofinanțările asigurate. Ne bucurăm că pe PNRR, pentru că avem peste 70 de milioane contracte semnate pe PNRR, nu avem co-finanțări, co-finanțările sunt zero pe PNRR și atunci putem să ne mișcăm mai ușor, dar totuși trebuie să ținem cont că fiecare proiect are o zonă de lucrări complementare care nu au fost prinse în proiect și atunci trebuie să le ducem și zonele acelea să le acoperim și să facem proiecte integrate și frumoase”, a afirmat primarul din Călărași.

Marius Dulce a mai vorbit despre linia de creditare accesată în urmă cu an.

“Am accesat acea linie pentru că trebuia să rezolvăm repede problemele financiare care au apărut pe fondurile europene pe care trebuia să le terminăm până în 2024. Noi, acolo unde nu am primit rambursările rapid, am avut posibilitatea să plătim ori din prefinanțări, ori din banii noștri din împrumut. Noi am băgat în aceste proiecte, iar acum vin înapoi în buget, treptat în fiecare lună o să primim bani. Anul acesta, din calculele pe care le-am făcut, avem de primit, să ne restituie ministerul, undeva la 60 de milioane de lei, peste 60 de milioane de lei”, a mai declarat Marius Dulce.

Primarul a vorbit și despre gradul de colectare al impozitelor.

“Stăm undeva la 82-84%. Noi în fiecare zi îmbunătățim, am început cu digitalizare, oamenii să aibă acces ca să poată plătească să nu mai stea la cozi  și bineînțeles există o zonă în care colectarea va merge și merge mai încet. Dar încercăm să îmbunătățim și acea zonă pentru a urc la 90-90 și ceva. Niciodată nu o să poți să ajungi la 100%, dar totuși noi încercăm să ajungem în zona asta”, a afirmat Marius Dulce.

Astfel bugetul municipiului Călărași pentru 2024 este de 227.069.000 lei (din care Excedent 2023: 5.132.000 lei), față de 193.277.000 lei în 2023 (din care Excedent 2022: 5.394.000 lei).

Lista de investiții este de 30.163.000 lei, din care buget local: 24.898.000 lei, iar excedent: 5.132.000 lei.

Venituri pentru dezvoltare sunt 30.163.000 lei, din care:

  1. Vărsăminte din secțiunea funcționare pentru finanțarea secțiunii de dezvoltare: 1.259.000 lei
  2. Sume din cota 6% din impozitul pe venit repartizat de CJ Călărași: 753.000 lei
  3. Sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale: 5.000.000 lei (bani pentru finanțarea proiectului transfrontalier Îmbunătățirea siguranței navigabilității pe fluviul Dunărea în zona transfrontalieră Călărași – Silistra (Promenada)
  4. Suvenții de la bugetul statului pentru implementare proiecte europene și naționale: 17.886.000 lei
  5. Sume din excedentul bugetar al anului 2023: 5.265.000 lei

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*