Strategia pieței de capital, în consultare publicã

Adrian Câciu. FOTO Facebook Adrian Câciu

Ministerul Finanțelor (MF) a elaborat, în parteneriat cu Autoritatea de Supraveghere Financiarã (ASF), Strategia naționalã pentru dezvoltarea pieței de capital din România pentru perioada 2022-2026, iar acum proiectul a fost publicat spre consultare la rubrica Transparențã Decizionalã.

“Scopul primordial al Strategiei a fost construcția unui set de mãsuri de reglementare care sã asigure un cadru coerent pentru dezvoltarea pieței de capital. Elementele de îmbunãtãțire cuprinse în strategie vizeazã facilitarea accesului la finanțare, precum și simplificarea regulilor existente și reducerea incertitudinilor juridice. Piața de capital este o alternativã bunã și, sperãm noi, prin aceastã Strategie, una mult mai accesibilã pentru asigurarea necesarului de finanțare din partea mediului privat”, a spus Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Strategia a beneficiat de asistențã tehnicã acordatã de Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economicã (OCDE) și este conturatã în jurul a nouã obiective:
Ø        Îmbunãtãțirea condițiilor pentru listarea pe piața de capital;
Ø        Creșterea lichiditãții pe piața secundarã;
Ø        Promovarea, dezvoltarea și creșterea unei piețe active a IMM-urilor;
Ø        Promovarea economiilor în rândul investitorilor persoane fizice;
Ø        Creșterea rolului investitorilor instituționali;
Ø        Facilitarea finanțãrii pe termen lung prin mecanisme de piațã;
Ø        Susținerea digitalizãrii și a inovației financiare;
Ø        Susținerea dezvoltãrii pieței locale de capital privat (private equity) și de capital de risc (venture capital);
Ø        Stimularea investițiilor verzi.
Elaborarea Strategiei este pasul final, dintr-un proces de trei etape, derulate pe parcursul a doi ani. Prima etapã a constat în elaborarea de cãtre OCDE unui raport privind caracteristicile cheie ale sectorului corporativ, accesul la finanțare și starea actualã a pieței de capital din România. Etapa a fost finalizatã în februarie 2021, iar raportul de analizã a sectorului corporativ românesc a inclus și o analizã detaliatã a evoluției piețelor de oferte publice primare și secundare de capital privat și a piețelor de obligațiuni corporative.
În ce-a de-a doua etapã a fost prezentat Raportul diagnostic privind problemele structurale și barierele semnificative în dezvoltarea pieței de capital din România.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*