România este – oficial – țara cu mai multe femei decât bărbați. Pensionarii întrec populația activă

Jurnalistul Adrian Boioglu, manager BizPLUS. FOTO Ovidiu Oprea
Jurnalistul Adrian Boioglu, manager BizPLUS. FOTO Ovidiu Oprea

Faptul că avem mai multe femei decât bărbați nu mă miră și nici nu îmi dă de gândit. Dar faptul că beneficiarii de ajutor social și pensionarii sunt mai mulți decât cei din categoria populației active este o mare problemă. Dacă mai punem la socoteală și faptul că sunt din ce în ce mai mulți absolvenți care renunță la ideea unei facultăți și se mulțumesc cu gimnaziu sau liceu, dar și ideea că populația este în scădere, nu ajungem departe.

Câteva statistici interesante făcute publice în urma recensământului realizat de INS. Datele sunt provizorii, dar ne oferă o imagine interesantă asupra României.

Oficial, sunt mai multe femei în România. Da, persoanele de sex feminin, reprezintă 51,5% din totalul populației, adică 9,8 milioane. Cele mai multe au între 40 și 45 ani, urmate de cele de 60-65 ani și apoi de cele de 35 ani. La bărbați, categoriile de vârste sunt similare.

Piramida vârstelor ne arată că România îmbătrânește. Fie nu mai sunt tineri atât de mulți, fie preferă să plece din țară.

Numărul total al românilor este în scădere. Suntem cu 1,1 milioane mai puțini decât acum 10 ani. Chiar și așa, populația Ilfovului este în creștere.

91,6% suntem români vorbitori de limba română. 6,3% sunt vorbitori de maghiară, iar 1,2% sunt vorbitori de limba romani. Chiar și vorbitorii de limba ucraineană apar în statistici cu 0,2%. Atenție: aceste cifre erau valabile în luna iulie 2022, atunci cânt războiul din Ucraina nu determinase încă un număr mare de cetățeni din țara vecină să treacă granița. În ceea ce privește religia, 85,3% sunt ortodocși, 4,5% sunt romano-catolici. Sunt și români de alte confesiuni, dar e interesant că musulmani s-au declarat doar 0,4%, iar 0,9 sunt atei sau “fără religie” sau agnostici.

Mai puțin de jumătate dintre cei declarați sunt căsătoriți. Și aici conduc femeile. În ceea ce privește educația, 43,5% au terminat liceul și doar 16% un învățământ superior.

Populația activă a României este de 8,1 milioane, iar pensionarii și beneficiarii de ajutor social sunt de 10,8 milioane.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*