Primul simulator al camerei de comandă a unui reactor modular mic la Universitatea Politehnica din București

FOTO SNN

În cadrul workshop-ului Small Modular and Advanced Reactors Workshop Planning IV organizat la București de Agenția de Comerț și Dezvoltare (USTDA) din SUA în parteneriat cu Departamentul de Comerț al SUA, Nuclearelectrica și NuScale au anunțat parteneriatul cu Universtitatea Politehnica București în vederea dezvoltării unui Centru de explorare a energiei NuScale („E2 Center”), în colaborare cu guvernele SUA și României.

Simulatorul NuScale pentru reactoarele modulare mici („SMR”) va fi instalat la Universitatea Politehnica din București pentru a susține dezvoltarea capacității forței de muncă a următoarei generații de experți, tehnicieni și operatori nucleari din România. Fiind primul simulator al unei camere de comandă a unui reactor modular mic din Europa, și al patrulea din lume, această colaborare evidențiază sprijinul global în continuă creștere pentru reactoarele modulare mici, precum și recunoașterea tehnologiei NuScale ca o soluție de energie curată pentru viitor.

Implementarea Centrului E2 este posibilă prin intermediul finanțării acordate de către Departamentul de Stat al SUA (“DOS”) în cadrul programului Foundational Infrastructure for Responsible Use of Small Modular Reactor Technology” (FIRST).

„Suntem încântați să oferim României un simulator SMR în cadrul programului nostru FIRST”, a declarat Bonnie Jenkins, Subsecretarul de stat al SUA pentru controlul armelor și securitate internațională. „Centrul E2 va consolida parteneriatul nostru strategic cu România și va continua obiectivele României de a deveni lider în implementarea sigură a SMR-urilor și dezvoltarea forței de muncă în regiune.”

„Suntem mândri că România va găzdui primul centru E2 din Europa, un instrument esențial pentru primii operatori ai unui reactor modular mic ai Nuclearelectrica și pentru formarea unei noi generații de ingineri nucleari în România și în regiune. România are mai multe avantaje care o califică drept una dintre primele țări care vor implementa primul SMR din Europa: peste 25 de ani de experiență în operarea centralei nucleare la standarde de excelență în ceea ce privește securitatea nucleară, productivitatea și performanța forței de muncă. De asemenea, România are o renumită școală de ingineri nucleari, un lanț vast de aprovizionare în industria nucleară și un apreciat centru de cercetare și dezvoltare nucleară. În plus, România și SUA au o colaborare puternică în industria nucleară, care datează încă de la începutul anilor ’80. Prin amplasarea Centrului E2 în cadrul Universității Politehnica colaborarea noastră îndelungată și de succes va continua având același scop: formarea unui nucleu de excelență pentru industria nucleară din România”, Cosmin Ghiță CEO Nuclearelectrica.

„Suntem conștienți că Universitatea Politehnica și inginerii joacă un rol strategic pentru viitorul energetic al României, iar acest parteneriat se aliniază priorităților naționale pe care le sprijinim. Țintim dezvoltarea capacității României de producere a energiei nucleare. Este primul centru de acest fel din Europa, iar parteneriatul pe care îl facem cu Nuclearelectrica și NuScale ne va oferi posibilitatea să formăm profesioniști înalt-specializați care să poată gestiona o rețea energetică independentă. Cred că următorii ani sunt foarte importanți în această privință, pentru că avem oportunitatea să dezvoltăm ingineri înalt calificați pentru viitoarele capacități sigure de producție a energiei.”, rector Mihnea Costoiu, Președinte Universitatea Politehnica.

„Centrul E2 va servi ca un instrument critic de dezvoltare a forței de muncă pentru Nuclearelectrica și pentru forța de muncă din România, permițându-le să desfășoare activități de cercetare și formare legate de utilizarea SMR-urilor pentru o operare flexibilă și sigură, demonstrarea răspunsului în timp real în condiții normale și anormale și generarea de energie electrică”, a declarat John Hopkins, președinte și director executiv al NuScale. „Până în prezent, NuScale a deschis trei centre E2 la universități din SUA, inclusiv la Oregon State University, University of Idaho și la Texas A&M University.”

Centrul E2 este un mediu de studiu inovator care oferă utilizatorilor o oportunitate practică de a aplica principiile științei și ingineriei nucleare prin intermediul unor scenarii simulate de operare a centralelor nucleare. Centrul E2 utilizează modelarea computerizată de ultimă generație în cadrul unui simulator al camerei de comandă a centralei SMR NuScale. Utilizatorii vor avea ocazia să preia rolul de „operator în camera de comandă” la o centrală SMR cu 12 unități pentru a învăța caracteristicile revoluționare unice de securitate ale tehnologiei NuScale. Instalarea Centrului E2 și formarea instructorilor centrului vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2023.

Acest anunț este o componentă cheie a acordului de cooperare dintre NuScale și Nuclearelectrica. În cadrul acordului, organizațiile vor lua măsuri în vederea implementării unei prime centrale electrice NuScale VOYGRTM cu 6 module, de 462 MWe, în România, în acest deceniu. România are potențialul de a implementa primele reactoare modulare mici din Europa și de a deveni un catalizator pentru dezvoltarea SMR-urilor în regiune, precum și o bază pentru susținerea operării acestei noi tehnologii în alte țări.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*