Adrian Câciu a anunțat că statul devine contributor direct al creșterii gradului de intermediere bancară după fuziunea EximBank cu Banca Românească

Adrian Câciu. FOTO Facebook Adrian Câciu

Dupã un proces ambițios, unic pe piața financiar-bancarã româneascã, fuziunea dintre EximBank, în calitate de societate absorbantã, și Banca Româneascã, în calitate de societate absorbitã, a fost înregistratã oficial la Registrul Comerțului, astfel cã începutul anului 2023 aduce pe piața retailului bancar un nou jucãtor, puternic și pregãtit sã contribuie la diversificarea ofertelor bancare de pe piața româneascã.
EximBank, al cãrei acționar majoritar este statul român, prin Ministerul Finanțelor, a devenit astfel o bancã universalã româneascã de top adresându-se, deopotrivã, companiilor și persoanelor fizice.

“Ne-am asumat la începutul mandatului ducerea la bun sfârșit a acestei fuziuni. Statul devine astfel mai competitiv și contributor direct al creșterii gradului de intermediere bancarã în România. Am încredere cã managementul noii entitãți bancare va pune pe loc fruntaș proiectele de dezvoltare și investițiile cu valoare adãugatã în economie. Le urez succes!”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Încã din 2019, scopul achiziției Bãncii Romanești a fost atât consolidarea participației statului în sectorul bancar, cât și îmbunãtãțirea poziției financiare a grupului Exim, respectiv diversificarea modelului de afaceri prin adãugarea clientelei de tip retail și formarea unei mase critice de clienți care sã permitã consolidarea bazei de atragere de resurse financiare și alocarea eficientã a capitalurilor, ca urmare a sinergiilor și a economiilor de scalã rezultate.
Tranzacția are ca efect crearea unui alt brand puternic la nivel național aparținând statului român în calitate de acționar, EximBank urcând dupã fuziune pe locul 8 în topul bãncilor  – de pe poziția 21 în 2012 – cu o cotã de piațã în total active de circa 3%. Aceastã performanțã a fost posibilã fãrã sã fie antrenate resurse suplimentare de la bugetul de stat sau de la alți acționari minoritari.
Independent de componentele specifice unei bãnci universale, EximBank va continua sã acționeze pe segmentul garanțiilor și asigurãrilor de stat, în concordanțã cu mandatul primit din partea statului român, susținând astfel exporturile, tranzacțiile internaționale și alte proiecte în domenii prioritare ale economiei sau absorbției de fonduri europene.
Prin mobilizarea fondurilor în aceste direcții convergente cu cele ale politicii Guvernului României în raport cu Uniunea Europeanã și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economicã, se urmãrește dezvoltarea economicã durabilã a țãrii prin creșterea competitivitãții societãților românești. Susținerea proiectelor economice existente sau a altora noi înseamnã și antrenarea forței de muncã româneascã, menținerea sau crearea de noi locuri de muncã, ducând implicit la creșterea nivelului de trai al populației.
EximBank a performat în mod accelerat în ultmii 10 ani astfel cã, pe lângã intrarea în Topul celor mai mari 10 bãnci dupã active din România, este astãzi una dintre cele mai valoroase companii românești și o instituție de importanțã sistemicã.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*