13 octombrie – Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

13 octombrie - Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale. FOTO Ministerul Mediului

Acesta este al treilea an consecutiv când, printr-o rezoluție adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), ziua de 13 octombrie a fost desemnată Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale.

Această sărbătoare aduce în prim-plan conștientizarea efectelor pe care le pot avea dezastrele. Cu acest prilej, statele întreprind noi acțiuni pentru a ajuta comunitățile expuse riscului la inundații să se adapteze și să se antreneze în a lua măsuri pentru a reduce, pe cât posibil, efectele distructive a acestor fenomene. Evoluția accelerată a schimbărilor climatice din ultimii ani a condus la creșterea severității inundațiilor. Acest lucru este vizibil și în țara noastră, unde, în ultimii ani, inundațiile au provocat mari pierderi materiale.

În prezent, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, împreună cu Administrația Națională ”Apele Române” și cu sprijinul Băncii Mondiale, derulează proiectul ”Întărirea capacității autorității publice centrale în domeniul apelor în scopul implementării etapelor a 2-a și a 3-a ale Ciclului II al Directivei Inundații – RO-FLOODS” (SIPOCA 734).

În cadrul acestuia, se vor reactualiza hărțile de hazard și de risc la inundații pentru zonele identificate ca fiind cu risc potențial semnificativ la inundații în Ciclul II al Directivei privind Inundațiile, precum și Planurile de Management al Riscului la Inundații pentru perioada (PMRI) 2022-2027.  Mai exact, este vorba despre Planurile de Management al Riscului la Inundații la nivelul bazinelor hidrografice (11 PMRI+PMRI Fluviul Dunărea) pentru Ciclul II de implementare al Directivei Inundații. Acestea vor conține combinații de măsuri structurale/nestructurale, măsuri verzi și de punere în siguranță a infrastructurii, bazate pe analiza cost-beneficiu și prioritizate, conform metodologiilor realizate în cadrul proiectului.

În procesul de reactualizare a hărților de hazard și de risc, se va ține cont inclusiv de efectele schimbărilor climatice, fiind propuse și promovate cu prioritate măsuri de infrastructură verde și de reconstrucție ecologică a râurilor. Menționăm că aceste tipuri de măsuri se pot realiza, de exemplu, prin relocarea digurilor, sau prin crearea unor zone umede. Astfel, se va realiza o protecție optimă a populației și a bunurilor acesteia, în strânsă legătură cu protejarea mediului înconjurător. Aceste măsuri vor conduce, totodată, la consolidarea capacității de avertizare/alarmare şi intervenție/răspuns în caz de urgență.

De asemenea, în procesul de reactualizare a Planurilor de management ale riscului la inundații, vor avea un rol deosebit de important și acțiunile privind informarea publicului, care să consolideze gradul de conștientizare și reziliență (acceptare) cu privire la riscurile la inundații. În acest sens, în cadrul proiectului,  se va adopta și  o metodologie de lucru cu privire la îmbunătățirea implicării tuturor părților interesate, prin stimularea procesului de consultare și participare a publicului la luarea deciziilor, inclusiv prin realizarea unui site dedicat managementului riscului la inundații.

Valoarea totală a proiectului este de 139.996.000 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă este de 118.548.329,16 lei, iar cofinanțarea eligibilă este de 21.447.670,84 lei.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*