Vedetele din România își unesc forțele pentru a ajuta copiii din zonele defavorizate

Andreea Marin, Mihai Bendeac, Andreea Raicu, Mihaela Bilic, Mihail Pautov, Codin Maticiuc, Mihai Morar alături de editura Bookzone, și-au propus să mobilizeze oamenii pentru a ajuta grădinițele defavorizate din România

Faptul că în România anului 2021, sistemul educațional este subfinanțat nu mai reprezintă, din păcate, o noutate. Totuși, mesajele primite de la părinți și, mai ales, de la educatoare care ne anunță că sunt copii cărora nu li s-a citit niciodată o poveste, că sunt copiii care nu au deschis niciodată o carte, ne fac să înțelegem cu adevărat gravitatea situației.

Exact aceste mesaje au convins o serie de vedete foarte importante să pună umărul și să participe activ la formarea „celor 7 ani” la care facem referire cu toții atunci când vorbim despre educația unui copil.

Din păcate, în grădinițele defavorizate, educația specifică celor „7 ani de acasă”, de care fiecare copil are nevoie, este, în mare parte, responsabilitatea educatorilor. Aceștia sunt adesea singurii care le oferă bucurie și stabilitate copiilor ai căror părinți sunt plecați peste hotare sau care au posibilități financiare extrem de reduse.

În spatele cifrelor și al bugetelor insuficiente se ascund atât dramele profesorilor și părinților care luptă pentru a le oferi copiilor cel puțin câteva cărți noi, cât și dramele celor mici, cei care cresc fără repere, fără povești și fără puterea de a schimba ceva.

Începând cu 16 decembrie, editura Bookzone a primit peste 1000 de mesaje răscolitoare de la educatori și părinți din toată țara, care, împreună, conturează o imagine dezolantă a educației timpurii din România.

„Deși este o grădiniță din mediul urban, se află la periferia orașului, iar cei mici care o frecventează provin din familii greu încercate. Majoritatea beneficiază de ajutor social. Ce m-a determinat să înscriu această grădiniță în acest program este că am auzit copii spunând că nu au nici măcar o carte acasă iar mămicile lor nu le-au citit niciodată o poveste.” – Ionela C., Vulcan

Deși, mesajul de mai sus este unul răvășitor, sunt multe astfel de mesaje care evidențiază cazuri și situații greu de acceptat:

„Grădinița cu program normal din Râmnicu Sărat este o grădiniță care primește cu brațele deschise copii proveniți din medii defavorizate, copii din centre de zi, copii ai căror părinți nu au venituri și pentru care biscuiții, merele și laptele primite sunt singura masă din acea zi. În grădinița noastră, doamnele educatoare așteaptă cu drag zi de zi în jur de 100 de copii. Fondul de carte din grădiniță este aproape inexistent. Cele câteva cărți din care doamnele le citesc copiilor sunt foarte vechi, încât filele se desprind cu mare ușurință. Un cadou constând în cărți donate ar fi mai mult decât un cadou!”  – Roxana I., Râmnicu Sărat

Mulțumită efortului vedetelor, autorilor, editurii, părinților și, mai ales, al educatoarelor, până acum, au fost înscrise peste 1000 de grădinițe în campanie! Astfel, printr-un calcul simplu, care ia în considerare o medie de 50 de copii pentru fiecare unitate de învățământ înscrisă, deducem că aproximativ 50.000 de preșcolari pot beneficia de cărți noi, create conform unor metode de învățare moderne.

Este un număr semnificativ, însă această campanie poate ajuta chiar mai mulți copii și poate trimite mai multe cărți în toată țara, cu ajutorul tuturor românilor care își doresc să investească în viitorul celor mici.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*