UE lansează competiția Capitala Europeană a Turismului Inteligent 2022. Comisia caută destinațiile inovative, sustenabile și accesibile

Cinque Terre, Italia. FOTO psaudio
Cinque Terre, Italia. FOTO psaudio

Comisia Europeană a lansat competiția Capitala Europeană a Turismului Inteligent 2022. Această inițiativă răsplătește orașele europene pentru practici turistice excepționale, inovative și sustenabile.

Sectorul turistic joacă un rol crucial în generarea de creștere și locuri de muncă în UE și încă ascunde un potențial nevalorificat – în special în zona turismului inteligent. Inovația, accesibilitatea și sustenabilitatea sunt viitorul turismului și Comisia Europeană urmărește să mențină turismul european pe un loc de frunte. Pandemia COVID-19 a perturbat ecosistemul turistic. Cum multe orașe și destinații caută acum să-și revină și să devină mai reziliente, este important să se dezvolte și să introducă practici de turism inteligent adaptate la tranziția verde și digitală.

Capitala Europeană a Turismului Inteligent este o inițiativă UE, finanțată în prezent în cadrul Programului COSME. Ea se bazează pe experiența de succes a Acțiunii Preparative propuse de Parlamentul European și aplicată de Comisia Europeană în 2019 și 2020. Competiția este deschisă pentru orașe din întreaga UE, precum și din țări din afara UE, care participă la programul COSME.

Inițiativa se străduie să întărească dezvoltarea inovativă în orașele europene și împrejurimile lor, să le crească atractivitatea, precum și să întărească creșterea economică și crearea de locuri de muncă. De asemenea, aceasta tinde să stabilească un cadru pentru schimbul celor mai bune practici între orașe participante la competiție, să creeze oportunități de cooperare și de noi parteneriate.

Pentru a concura la titlul Capitala Europeană a Turismului Inteligent 2022, orașelor li se cere să-și demonstreze practicile inovatoare de turism în patru domenii:

  • accesibilitate,
  • sustenabilitate,
  • digitalizare,
  • patrimoniu cultural
  • creativitate.

Aplicațiile vor fi evaluate mai întâi de un comitet de experți independenți. În a doua etapă, 7 orașe aflate pe lista scurtă vor trebui să-și prezinte candidatura în fața Juriului european. Juriul european va selecta doi câștigători, Capitalele Europene ale Turismului Inteligent 2022, care vor fi anunțate în noiembrie 2021.

Ambele orașe câștigătoare vor primi de la experți asistență în comunicare și branding pe parcursul anului 2022. Aceasta va include crearea unui clip video promoțional, o mare sculptură hashtag care va fi instalată într-un loc cu vizibilitate mare, diverse activități promoționale și vizibilitate la nivel UE.

Competiția are un palmares dovedit de succes. Capitala Europeană a Turismului Inteligent 2022 este a treia ediție a competiției. Goteborg și Malaga au fost selectate drept Capitalele Europene ale Turismului Inteligent 2020, iar Helsinki și Lyon au câștigat competiția inaugurală și au deținut în comun titlurile de Capitalele Europene ale Turismului Inteligent 2019.

Pentru a aplica, reprezentanții orașelor trebuie să completeze un formular online. Termenul pentru aplicații este 16 iunie 2021, ora 17:00 CET.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*