România a finalizat documentația pentru accesarea celor peste 44 de miliarde de euro din Politica de Coeziune

Bani pentru finanțări. FOTO martaposemuckel
Euro. FOTO martaposemuckel

În ședința de astăzi, Executivul a aprobat varianta actualizată a Acordului de Parteneriat 2021–2027, care integrează observațiile formulate de Comisie pe marginea documentului transmis inițial de România. Documentul aprobat astăzi prevede o alocare totală constituită din Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european Plus, Fondul de coeziune, Fondul pentru o tranziție justă și Fondul european pentru afaceri maritime de 44,7 miliarde euro, din care 31,1 miliarde euro este alocarea europeană și 13, 6 miliarde euro este contribuția națională. Tot astăzi au fost aprobate ultimele trei programe operaționale – PO sănătate, PO Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare și PO Tranziție Justă, documentele urmând a fi transmise Comisiei în cursul zilei de mâine. Astfel, a fost finalizată întreaga documentație necesară accesării fondurilor din Politica de Coeziune: toate cele 16 programe operaționale și Acordul de Parteneriat 2021–2017.

 „Astăzi este o zi importantă pentru Politica de Coeziune, pentru că am adoptat actele normative necesare pentru finalizarea documentelor care vor permite României să acceseze bugetul de 44 de miliarde pe care îl are la dispoziție. Sunt peste 3.200 de pagini de documentație pe care ne-am propus să le finalizăm în această perioadă pentru a transmite Comisiei întreg pachetul necesar pentru accesarea bugetului impresionant din Politica de Coeziune. În perioada de programare 2021–2027, bugetele cele mai generoase vor fi alocate pentru componenta de transport – 9,6 miliarde de euro care ne vor permite să continuăm programul amplu destinat autostrăzilor, infrastructurii feroviare și altor proiecte care vor asigura dezvoltarea pe termen lung a României. De asemenea, prin fondurile destinate dezvoltării regionale vom putea face investiții care să îmbunătățească viața oamenilor la nivelul comunităților locale, prin proiecte de mobilitate și regenerare urbană sau proiecte care vizează standardele de locuire. Pentru dezvoltarea durabilă – infrastructura de apă–canal – sunt prevăzute peste 5 miliarde de euro, iar în domeniul sănătății avem pentru prima dată un program operațional dedicat care va susține atât investiții în infrastructura de sănătate, cât și în formarea resursei umane, servicii de prevenție sau digitalizarea sistemului de sănătate”, a precizat ministrul Marcel Boloș.

Programul Operațional Sănătate (POS), aprobat astăzi, va avea o alocare totală de 3,88 miliarde de euro

Din bugetul total alocat Programului Operațional Sănătate, aproximativ 2,274  miliarde euro sunt fonduri europene, iar cofinanțarea națională va fi de aproximativ 1,606 miliarde euro. Programul este structurat pe 7 priorități:

Creșterea calității serviciilor de asistență medicală primară, comunitară, a serviciilor oferite în regim ambulatoriu și îmbunătățirea și consolidarea serviciilor preventive;

Servicii de reabilitare, paliație și spitalizări pentru boli cronice adaptate fenomenului demografic de îmbătrânire a populației, impactului dizabilității și profilului de morbiditate;

Creșterea eficacității și rezilienței sistemului medical în domenii critice, de importanță strategică cu impact transversal asupra serviciilor medicale și asupra stării de sănătate;

Investiții pentru construirea spitalelor regionale;

Abordări inovative în cercetarea din domeniul medical

Digitalizarea sistemului medical;

Măsuri care susțin domeniile oncologie și transplant.

2,2 miliarde de euro vor fi alocate cercetării, dezvoltării, inovării și digitalizării, în următorul exercițiu financiar, prin Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027 (POCIDIF)

Guvernul a aprobat Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027, cu o alocare totală de 2,2 miliarde de euro din care 1,65 miliarde de euro fonduri europene și 551,4 milioane de euro contribuția națională.

Prioritățile acestui program vor urmări:

Susținerea și promovarea unui ecosistem de CDI atractiv și competitiv în România;

Digitalizare în administrația publică centrală și mediu de afaceri;

Transformarea digitală și furnizarea de servicii îmbunătățite în sectorul cultural.

POCIDIF va finanța intervenții dedicate:

sectorului privat, colaborării public și privat în domeniul CDI, inclusiv competențe în domeniul CDI în vederea creșterii competitivității;

proiectelor în domeniul tehnologiilor avansate/crearea de hub-uri de inovare în domenii de interes strategic;

integrării ecosistemului național CDI în Spațiul de Cercetare European şi internaţional

dezvoltării și retehnologizării întreprinderilor, HUB-ul pentru ecosistemul de antreprenoriat;

proiectelor privind adoptarea de tehnologii avansate în contextul transformării digitale

adoptării digitalizării în beneficiul cetățenilor;

digitalizării IMM-urilor prin Hub-urile de Inovare Digitală Europene din România.

Județele cele mai afectate de implementarea măsurilor de tranziție la neutralitatea climatică vor fi sprijinite prin Programul Operațional Tranziție Justă (POTJ)

Acest Program Operațional a fost elaborat pentru a răspunde nevoilor de investiții definite la nivelul planurilor teritoriale pentru o tranziție justă (PTTJ), elaborate pentru județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș.

Cu o alocare totală de 2,53 miliarde de euro, din care 2,13 miliarde euro fonduri europene, programul vine să sprijine dezvoltarea sustenabilă a antreprenoriatului, pentru a se crea noi locuri de muncă durabile și cu un nivel atractiv de salarizare. Vor fi adoptate măsuri prin care se va asigura accesul populației la programe de calificare/ recalificare, precum și la servicii de asistență și măsuri de incluziune activă, prioritare fiind nevoile persoanelor cu pregătire medie sau de bază, pentru care ocuparea locurilor de muncă va fi mai dificilă.

Tranziția la neutralitatea climatică este favorizată în egală măsură și de investiții care îmbunătățesc calitatea vieții și combat sărăcia energetică. Toate investițiile POTJ vor contribui la tranziția la o economie cu emisii reduse de carbon (2050) și la atingerea țintelor de mediu aferente.

 

Au fost transmise deja Comisiei Europene 13 Programe Operaționale Programele Operaționale prin care România va atrage fondurile alocate pentru perioada 2021-2027 și anume:

Programul Operațional Asistență Tehnică 2021-2027 – 959 mil. euro

Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 4,11 mld. euro

Programul Operațional Transport 2021 – 2027 – 9,68 mld euro

Programul Operațional Dezvoltare Durabilă 2021-2027 – 5,25 mld. euro

Programul Operațional Educație și Ocupare 2021-2027 – 4,32 mld. euro

Programul Operațional Regional Vest 2021-2027 – 1,17 mld. euro

Programul Operațional Regional Sud Muntenia 2021-2027 – 1,57 mld. euro

Programul Operațional Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027 – 1,20 mld. euro

Programul Operațional Regional Nord-Vest 2021-2027 – 1,43 mld. euro

Programul Operațional Regional Nord-Est 2021-2027 – 1,75 mld. euro

Programul Operațional Regional Sud-Est 2021-2027 – 1,48 mld. euro

Programul Operațional Regional Centru 2021 – 2027 – 1,38 mld. euro

Programul Operațional Regional București-Ilfov – 1,46 mld. euro.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*