Reformã în domeniul jocurilor de noroc. La inițiativa Ministerului Finanțelor, Guvernul a adoptat mãsuri care sã protejeze jucãtorii vulnerabili și sã contribuie la creșterea veniturilor fiscale ale statului

FOTO Pixabay. com

Guvernul României a aprobat Ordonanța de Urgențã care asigurã consolidarea cadrului legal și fiscal, pentru a fi adaptat la evoluțiile tehnologice și sociale din ultimii ani, și mãsuri de supraveghere mai riguroase pentru toți operatorii din domeniul jocurilor de noroc.
Actul normativ stabilește niveluri mai ridicate pentru taxele aferente licenței de organizare și de exploatare a jocurilor de noroc, care se plãtesc anual, precum și a taxelor speciale și a garanțiilor depuse de companii.
Pentru asigurarea unui climat de afaceri pe principii de competitivitate și transparențã, în special de prevenire și combatere a jocurilor de noroc neautorizate, de combatere a evaziunii fiscale în domeniu, toți operatorii vor fi obligați sã aibã sediul fiscal în România și sã plãteascã în România taxe și impozite.
Mai mult, se introduce o nouã modalitate de acoperire a riscului de neplatã a obligațiilor fațã de bugetul general consolidat prin introducerea poliței de asigurare de garanție emisã de o societate de asigurãri cu sediul într-un stat membru al Uniunii Europene, un stat semnatar al acordului privind Spațiul Economic European ori un stat din Confederația Elvețianã.
Contribuțiile anuale ale organizatorilor jocurilor de noroc licențiați se majoreazã substanțial, pentru promovarea respectãrii principiilor și mãsurilor privind jocurile de noroc responsabile social.
Veniturile din contribuțiile organizatorilor jocurilor de noroc licențiați încasate de cãtre Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc se vireazã în procent de 70% cãtre bugetul de stat, iar procentul de 30%  va fi utilizat de ONRC pentru finanțarea programelor pentru prevenirea dependenței de jocuri de noroc, promovarea jocului responsabil, linia tel verde, realizarea bazei de date pentru prevenirea și combaterea adicție.
Aplicarea noilor mãsuri se va reflecta atât într-o activitatea mai responsabilã social, cât și în venituri mai mari la bugetul de stat. Potrivit estimãrilor Ministerului Finanțelor, se va colecta în plus, 132 de milioane de lei pânã la finalul acestui an, 450 milioane de lei în 2024 și 470 milioane de lei în 2025.
De asemenea, pentru protejarea jucãtorilor, a persoanelor aflate în situații de risc, se instituie interdicția privind comercializarea alcoolului în sãlile de jocuri de noroc. Se vor introduce și prevederi privind obligația organizatorilor de jocuri de noroc de a nu permite accesul în incinta locațiilor a persoanelor autoexcluse și indezirabile.
Combaterea criminalitãții organizate și a celei economice în rândul operatorilor de jocuri de noroc sunt alte obiective ale noii legislații.
În acest scop se va înființa un registru, accesibil online, al companiilor și sediilor în care se autorizeazã aceastã activitate, cu informații despre operatorii licențiați/autorizați (adresa sediului social, adresa fiecãrui spațiu comercial în care opereazã jocuri de noroc, indicarea tipurilor de jocuri de noroc autorizate pentru locație, seria și adresa la care este amplasat fiecare mijloc de joc licențiat/autorizat).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*