Programul de accelerare a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, în consultanță publică

Constantin Daniel Cadariu. FOTO Ministerul Turismului

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului pregătește un nou instrument de finanțare pentru IMM-uri! Este vorba despre „Programul de accelerare a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii”, al cărui proiect a fost lansat miercuri, 10 mai a.c., spre consultare publică.

“Antreprenorii au nevoie de noi programe care să le asigure capitalizarea afacerilor pentru a achiziționa tehnologia necesară creșterii competitivității. România se află pe piața unică de 16 ani și trebuie să fim conștienți că fără politici publice care să diminueze decalajul față de companii cu tradiție pe piața europeană, vom continua să importăm produse cu valoare adăugată mare, exportând doar materiale primă. Mă bucur să știu că încă un obiectiv din programul de guvernare este în line dreaptă și că avem definitivată procedura pentru programul de accelerare a dezvoltării IMM-urilor”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului.

Prin intermediul programului, firmele vor putea obține credit în valoare minimă de 500.000.000 lei pentru digitalizarea proceselor de producție și înnoirea tehnologiilor cu unele verzi, nepoluante. Din totalul sumei, #MAT va acorda o primă de capital de cel mult 100.000 lei/IMM, aceasta fiind destinată diminuării și reeșalonării creditului.

Rezultatele așteptate în cadrul programului:

Cel puțin 500 de IMM-uri active în economia națională;

Cel puțin 500 companii verzi și/sau digitalizate;

Cel puțin 12,5 milioane lei investiții în digitalizarea și/sau transformarea verde a IMM-urilor;

Cel puțin 500 de investiții în tehnologii noi în domeniul productiv autohton;

Cel puțin 300 miliarde lei investiții în retehnologizarea  întreprinderilor din domeniul producției.

Procedural, cererire de creditare și finanțare vor fi depuse de către aplicanți direct la băncile cu care au fost încheiate convenții, într-o perioadă de înscriere de 30 zile, care, după caz, poate fi prelungită. O condiție de eligibilitate importantă, care odată încălcată va aduce sacțiunea recuperării sumelor acordate, este menținerea activității IMM-urilor beneficiare, în stare de funcționare, pe toată  durata de implementare a programului.

Perioada de implementare a programului ar putea avea o durată de 5 ani, conform proiectului aflat în consultare publică. Bugetul estimat pentru 2023 este în valoare de 52.835.000 lei.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*