Planul de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport al Gazelor Naturale pentru perioada 2022-2031 a fost aprobat

Rețea gaze naturale. FOTO anita_starzycka

Astăzi, în cadrul ședinței Comitetului de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, am aprobat Planul de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport al Gazelor Naturale (PDSNT) pentru perioada 2022-2031, elaborat de operatorul de transport și de sistem al gazelor naturale SNTGN Transgaz S.A., în conformitate cu obligațiile sale legale în vigoare.

Acest plan este unul ambițios şi cuprinde o serie de lucrări majore de dezvoltare a interconexiunilor sistemului românesc în cadrul sistemului european, cât și lucrări de extindere în vederea racordării de noi utilizatori, lucrări de modernizare a sistemului naţional de transport (SNT), lucrări pentru asigurarea siguranței și securității în funcționarea SNT. Cele mai importante obiective din acest plan au în vedere  dezvoltarea sistemului pentru preluarea gazelor naturale din Marea Neagră, extinderea sistemului de transport care să permită racordarea sistemelor de distribuţie ale localităţilor realizate prin Programul Național Anghel Saligny, precum și asigurarea capacității de transport către Republica Moldova.

Valoarea totală estimată a lucrărilor de investiții pentru dezvoltarea SNT cuprinse în PDSNT 2022-2031 este de aproximativ 3,6 miliarde euro. Finanțarea acestui plan va fi asigurată în cea mai mare parte din surse proprii și împrumuri, dar și din fonduri europene atrase, nerambursabile.

În planul de dezvoltare a SNT sunt incluse și investițiile aferente înmagazinării gazelor naturale pentru asigurarea de către operatorii de înmagazinare a creșterii capacităților și a flexibilității depozitelor subterane.

În decizia de aprobare, am solicitat SNTGN Transgaz S.A. să realizeze în perioada următoare studii și proiecte pilot prin care să stabilească condițiile pentru tranziția către mixul gaze-hidrogen, în conformitate cu strategia europeană.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*