MDLPA sprijină autoritățile locale cu peste 35 milioane de lei pentru încălzirea pe bază de gaze naturale

Rețea gaze naturale. FOTO anita_starzycka

Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, a aprobat repartizarea către bugetele locale ale unor unități administrativ-teritoriale a celei de-a șasea tranșe, în valoare de 7.636.524,94 lei, pentru compensarea costurilor la achiziția de gaze naturale realizată de către producătorii de energie termică furnizată în sistem centralizat.

De asemenea, pentru a veni în sprijinul autorităților administrației publice locale care se confruntă cu situații deosebite în furnizarea agentului termic, generate de scumpirea gazelor naturale, tot prin ordin al ministrului dezvoltării a fost repartizată suma de 27.833.215 lei pentru 4 unități administrativ-teritoriale (Arad, Bacău, Giurgiu și Focșani). Sumele alocate sunt stabilite cu respectarea reglementărilor adoptate în luna februarie, potrivit cărora Ministerul Dezvoltării are posibilitatea acordării unui sprijin suplimentar de cel mult două ori subvenția inițială, ordinul emis având în vedere subvenția acordată pentru consumul de gaze naturale din luna ianuarie 2022.

După cum este cunoscut, legea bugetului de stat pe anul 2022 prevede 400 milioane de lei destinate subvențiilor pentru termoficare, astfel că, până la epuizarea bugetului, ministerul așteaptă ca administrațiile locale să depună cereri în continuare, pentru a beneficia de fonduri în următoarele etape, a menționat ministrul dezvoltării.

Până în prezent, din această sumă, au fost utilizate 16.122.253,25 lei pentru alocarea subvenției la achiziția de păcură și 131.990.190,56 lei pentru subvenționarea achiziției gazelor naturale, inclusiv sumele virate astăzi, aferentă consumului de gaze naturale din luna ianuarie (pentru municipiul Miercurea Ciuc) și din februarie (pentru Arad, Bacău, Sânmartin, Călărași, Tulcea și Focșani). Astfel, împreună cu cele aproape 28 de milioane de lei, sprijin suplimentar acordat astăzi autorităților locale, din bugetul inițial de 400 de milioane de lei, MDLPA a virat, către autoritățile locale, 175.945.658,81 lei.

 

 

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*