BizPLUS TV: Marius Dulce, primarul municipiului Călărași: “Nu am renunțat la ideea de a avea o echipă performantă la Călărași, dar trebuie să găsim o formulă financiară care să fie sustenabilă”

Sala Sporturilor din Călărași. FOTO Paul Alexe / BizPLUS
Sala Sporturilor din Călărași. FOTO Paul Alexe / BizPLUS

În România, rata celor care nu practică nicio formă de sport sau mişcare în segmentul de vârstă 5-14 ani este de 47 la sută, iar procentul se apropie de 80 la sută în segmentul 15-24 ani. În aceste condiții, susținerea activității sportive ar trebui să reprezinte o prioritate națională. În prezent, activitatea sportivă este susținută în proporție de peste 50 la sută de la bugetele locale, prin intermediul primăriilor și a consiliilor județene.

Problema intervine în modul în care sunt distribuiți acești bani, pentru că, în medie, la nivelul anului 2022, doar 4 la sută din banii publici alocaţi sportului mergeau către susținerea activității copiilor și juniorilor. Diferența, 96 la sută, mergea către echipele de seniori.

Lucrurile sunt pe cale să se schimbe radical, după ce, în urmă cu exact un an, Parlamentul a adoptat o lege prin care asigură creşterea cuantumului alocat pentru susţinerea activităţii sportive a copiilor şi juniorilor la 30 la sută din totalul bugetului alocat sportului de către administrațiile publice. Asta înseamnă că la fiecare 100 de lei bugetaţi pentru a susţine activitatea sportivă a seniorilor, trebuie alocaţi 30 de lei şi pentru segmentul de vârstă 5-18 ani.

Pentru a cunoaște mai bine cum stau lucrurile la nivelul municipiului Călărași, am solicitat punctul de vedere al primarului Marius Dulce, iar discuția a pornit de la echipa masculină de handbal care, în ultimele două decenii, până în 2021, a reprezentat cu onoare sportul călărășean.

“La Călărași, există o tradiție în susținerea sportului. Din păcate, în 2020, când am venit la primărie, și vorbesc despre handbal în primul rând, am văzut că s-au cheltuit în patru ani, 2016-2020, undeva la 27 de milioane de lei, foarte mult dacă mă întrebați pe mine, și am găsit și o datorie de peste 3,5 milioane lei. În momentul acela a trebuit să intrăm în faliment, nu aveam altă soluție de a ieși din această situație”, a rememorat primarul Marius Dulce.

Din acel moment, prioritar pentru administrația locală a fost să investească în infrastructura dedicată practicării sportului la nivel de copii și juniori, cu susținerea activității sportive la acest segment de vârstă.

“Avem nevoie de sport, avem nevoie ca tinerii și copiii noștri să lase tableta, să lase telefonul și să iasă să facă mișcare, să interacționeze. Tocmai pentru acest lucru ne-am aplecat atenția în amenajarea unor locuri de joacă și terenuri de sport.

Chiar recent am discutat cu colegii din consiliul local să mai facem un teren multifuncțional în incinta unei școli. Trebuie să găsim soluția financiară, pentru dorim să mergem pe acest concept, astfel încât fiecare școală să beneficieze de un teren de sport modern, ala cum am făcut la Școala Gimnazială Carol I, la stadion și la Școala nr.8.

Totodată, am avut o discuție cu cei de la baschet, încercăm să identificăm zona și să amenajăm și un teren de baschet. Putem face astfel de lucruri și să scoatem copiii din case și să-i determinăm să facă sport. Avem și bazin de înot, terminăm pista pentru bicicliști, mai termină și un parc de opt hectare, unde se poate alerga”, a continuat edilul.

Tot la capitolul investiții în infrastructura sportivă se află în derulare un proiect pentru care finanțarea vine de la Compania Națională de Investiții și care a ajuns la faza de proiectare.

“Avem un contract cu cei de la CNI pentru o bază sportivă de Tip A, iar luna aceasta se încheie proiectarea. Proiectul cuprinde un teren de fotbal de 80 pe 40 metri, din care putem face două terenuri de 40 pe 20 metri. Lângă avem un teren de sport multifuncțional, o mică bază sportive, tot ce ne trebuie pentru a oferi toate condițiile pentru a se face sport la Călărași”, a explicat Marius Dulce.

În paralel, Primăria Municipiului Călărași rămâne un partener viabil în susținerea financiară pentru organizarea unor competiții naționale, în special la nivelul copiilor și juniorilor.

“Nu mai departe de luna octombrie, am avut în organizare, la Călărași, trei competiții naționale de lupte, pe diferite categorii de vârstă. La fel, am organizat la Călărași competiții importante de baschet și de box și încercăm să scoatem și alte sporturi în evidență”, a punctat Marius Dulce.

Pentru perioada imediat următoare, pentru susținerea sportului local, municipalitatea se axează pe identificarea unor locuri în care să fie amenajate terenuri de sport și locuri de joacă, dar și piste pentru bicicliști.

“Nu renunțăm la ideea de a identifica anumite zone în care să facem locuri de joacă, microparcuri, dotate cu acele aparate de fitness, pe care dorim să le ducem inclusiv în zona de blocuri, astfel încât oamenii să coboare din casă și să găsească acele aparate și să poată face mișcare. În ceea ce privește pistele pentru bicicliști, infrastructura rutieră a municipiului Călărași nu oferă foarte multe locuri în care să dezvoltăm aceste benzi dedicate bicicliștilor, pentru că nu avem șosele atât de generoase, de late. Trebuie îndeplinite anumite condiții, trebuie să ai zonă de siguranță, indiferent dacă le faci pe șosea sau pe trotuare.

Avem, însă, un proiect care îl terminăm cel târziu până în 15 noiembrie, prin care amenajăm piste de biciclete în lungime de patru kilometri, din cartierul Mircea Vodă până în zona străzii Eroilor, cu trecere spre parcul central, unde cetățenii vor putea să facă o astfel de activitate în deplină siguranță”, a spus Marius Dulce.

În ceea ce privește sportul de mare performanță, primarul Marius Dulce spune că nu s-a renunțat la ideea unei echipe performante la nivel național, însă pentru ca lucrul acesta să se întâmple trebuie să fie găsită o soluție financiară viabilă, care să implice un parteneriat public-privat.

“Nu renunțăm la ideea de a avea o echipă mai performantă, dar nu vreau să dau acum detalii, trebuie să găsim formula financiară care să fie sustenabilă, dar n-am renunțat la ideea de a avea o echipă în liga a doua, de ce nu în prima ligă, dar cu cheltuieli mai mici, pentru că bugetul nostru, la volumul de proiecte pe care îl dezvoltăm acum, nu ne permite să facem o cheltuială care să nu fie sustenabilă.

Am făcut tot felul de calcule, iar pentru liga secundă ar fi nevoie de un buget de 2-2,5 milioane euro, pentru a oferi condițiile necesare desfășurării activității în bune condiții. Din păcate, partenerii privați nu prea dau buzna să investească în sport, iar asta este valabil la nivel național, nu doar la Călărași. Și atunci, greul susținerii revine UAT-ului, adică primăriilor și consiliilor județene, implicit contribuabilului”, a concluzionat Marius Dulce.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*