Doar jumătate din românii care au nevoie de servicii de recuperare medicală urmează tratamente specifice, pe o piață estimată la 250 milioane de euro

Dragoș Dărăbuț. FOTO NNWW

Doar o jumătate dintre cele 2 milioane de pacienți români care au nevoie în fiecare an de o formă sau alta de recuperare medicală beneficiază de tratament specializat, în vederea recuperării mobilității și independenței, se arată în concluziile unei analize realizate de fondul de investiții de growth AGISTA, care a achiziționat, recent, un pachet minoritar de peste 30% în cadrul Centrokinetic – una dintre cele mai apreciate clinici de ortopedie și recuperare medicală din București.

Motivele pentru care aproximativ un milion de români nu beneficiază de recuperare medicală țin fie de listele lungi de așteptare, de echipamentele și procedurile învechite din clinicile și spitalele administrate de stat, fie de numărul insuficient de clinici private care să ofere servicii de calitate pacienților.

“Din analizele noastre, în jur de 60-70% dintre cei care fac recuperare medicală folosesc serviciile clinicilor și spitalelor de stat, iar restul de 30-40% sunt pacienți tratați în centrele private, numărul acestora din urmă fiind, însă, în continuă creștere. De altfel, piața privată de recuperare medicală din România este foarte fragmentată, cu aproximativ 400 operatori, dintre care 100 sunt doar în București. Sunt multe clinici de recuperare și în alte orașe mari ale țării, cum ar fi în Cluj-Napoca sau Timișoara, unde am găsit aproximativ 30 astfel de clinici“, spune Dragoș Dărăbuț, Senior Investment Manager AGISTA.

Terapia fizică se bazează pe evaluarea funcției motorii a pacientului și pe activitatea fizică prescrisă pentru a trata și recupera organismul uman. Conform Colegiului Fizioterapeuților, piața de recuperare este împărțită în fizioterapie, fiziokinetoterapie, kinetoterapie și balneokinetoterapie. Aceste forme de terapie sunt recomandate la orice vârstă, încurajând pacientul să-și gestioneze afecțiunile și să-și recupereze mobilitatea și independența, chiar și după încheierea tratamentului fizioterapeutic.

În România, în fiecare an, sunt aproximativ 2 milioane de pacienți care au nevoie de recuperare medicală. Fie că vorbim despre pacienți care au suferit intervenții chirurgicale, pacienți care au suferit forme grave sau ușoare de accidentare, pacienți cu probleme cronice sau care au primit un diagnostic specific, doar jumătate dintre aceștia beneficiază de o perioadă de recuperare medicală. La Centrokinetic, ne dorim să oferim unui număr cât mai mare de pacienți acces la o recuperare medicală corectă, iar, alături de AGISTA, suntem convinși că ne vom îndeplini acest obiectiv”, spune Bogdan Andrei, Director Medical și fondator Centrokinetic.

AGISTA s-a alăturat recent Centrokinetic în calitate de partener strategic de dezvoltare cu expertiză consistentă în zona de scalare a business-urilor, cu obiectivul de a transforma rețeaua de clinici în lider regional pe segmentul de recuperare medicală, alături de fondatorul său, dr. Bogdan Andrei, și de întreaga sa echipă.

Semnarea tranzacției confirmă misiunea AGISTA de a investi capital în pachete minoritare în companii românești cu potențial de scalare la nivel regional.

Fondată în 2016 de medicul Bogdan Andrei, rețeaua de clinici medicale Centrokinetic a depășit anul trecut o cifră de afaceri de 4,5 milioane euro, cu o EBITDA de 600.000 euro.

Centrokinetic oferă o gamă largă de servicii de recuperare medicală pentru adulți și copii, cu o echipă de peste 110 medici și terapeuți specializați în afecțiuni ortopedice și neurologice, având trei clinici localizate în București.

Fondul de investiții de growth AGISTA, în curs de autorizare la Autoritatea de Supraveghere Financiară, un brand lansat de Impetum Group, susține prin capital și know-how acele IMM-uri românești ale căror produse și servicii sunt sau devin esențiale pentru societate. Cu specific de acționar minoritar, AGISTA investește tichete între 2 și 5 milioane euro și acționează ca un investitor ancoră, cu rol strategic, având reprezentant în board-ul companiilor din portofoliu, contribuind la dezvoltarea rapidă și sănătoasă a acestora. Prin parteneriatul cu AGISTA, o companie beneficiază de soluții personalizate, ghidaj și networking, având alături un partener de creștere în perspectiva transformării în campion regional.

AGISTA investește în toate domeniile de activitate, dar urmărește preponderent industriile: IT&C, healthcare, reciclying și agritech. De la lansarea și până în prezent, AGISTA a investit în Centrokinetic, Bittnet Group, Eplus Smart Energy, Dendrio Solutions, GRX – de curând FORT și Top Tech.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*