Consiliul Concurenţei analizează modul în care titularii de licențe unice software pot influența participarea distribuitorilor la licitații

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. FOTO Consiliul Concurenței.

Consiliul Concurenței a demarat o analiză care vizează evaluarea conduitei adoptate de deținătorii de licențe unice software față de distribuitori, în contextul participării acestora la proceduri de achiziție publică având ca obiect licențe software.

Achizițiile publice de echipamente de tehnică de calcul, componente, accesorii, produse și aplicații software impun, de cele mai multe ori, și achiziția de licențe software, situație în care este posibilă o limitare a oportunităților de participare la licitații a companiilor, fie prin imposibilitatea obținerii licențelor software de la titularul de licență unică, fie prin obținerea licențelor software la prețuri dezavantajoase, de natură să reducă șansele de câștigare a licitației, contribuind, astfel, la luarea deciziei de a nu participa la licitație.

Analiza urmărește evaluarea, din perspectivă concurențială, a acordurilor de licență încheiate între titularii de licență unică software și distribuitorii acestora, dar și a criteriilor stabilite de autoritățile contractante în documentațiile de atribuire pentru licențe software. Stabilirea unor condiții discriminatorii sau refuzul titularilor de licențe unice de a acorda dreptul de comercializare a licențelor software pentru distribuitori (ofertanți), precum și stabilirea de către autoritățile contractante a unor criterii excesive sunt ipoteze care creează premisele denaturării sau eliminării concurenței la procedurile de achiziție publică.

Prioritatea autorității de concurență este reprezentată de identificarea și eliminarea oricăror disfuncționalități manifestate în cadrul licitațiilor, pentru a asigura achiziții eficiente, în beneficiul consumatorului final.

La finalul analizei, Consiliul Concurenței va emite propuneri privind remedierea eventualelor disfuncționalități privind accesul pe piață al companiilor ofertante la procedurile de achiziție publică având ca obiect licențe software, iar în măsura în care vor fi descoperite încălcări ale legii, vor fi inițiate procedurile necesare pentru sancționarea acestora.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*