Comisia Europeană pune la dispoziție 1 miliard de euro pentru puncte de reîncărcare și de realimentare în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei

Stații de încărcare pentru mașinile electrice. FOTO EVconnect
Stații de încărcare pentru mașinile electrice. FOTO EVconnect

Comisia Europeană lansează astăzi, 1 martie, o cerere de propuneri în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei – Mecanismul destinat infrastructurii pentru combustibili alternativi (MICA).

Este disponibilă o sumă de 1 miliard EUR pentru sprijinirea instalării de infrastructuri de aprovizionare cu combustibili alternativi pentru transportul rutier, maritim, aerian și pe căi navigabile interioare de-a lungul rețelei transeuropene de transport (TEN-T):

Rețeaua rutieră: sprijin pentru stațiile de reîncărcare cu energie electrică de mare putere și de realimentare cu hidrogen, precum și pentru stațiile de reîncărcare în megawați pentru vehicule grele

Aeroporturi: sprijin pentru aprovizionarea cu energie electrică și cu hidrogen

Porturi: sprijin pentru aprovizionarea cu energie electrică și cu hidrogen și, pentru prima dată, pentru instalațiile de buncheraj cu amoniac și metanol.

Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat: „Numărul tot mai mare de cereri pentru Mecanismul destinat infrastructurii pentru combustibili alternativi confirmă relevanța acestui instrument de finanțare pentru sectorul european al transporturilor.  Cererea de propuneri pe care o lansăm astăzi pune la dispoziție încă 1 miliard EUR pentru instalarea de infrastructuri pentru combustibili alternativi pe șosele, inclusiv pentru transportul urban din orașe, în porturi și în aeroporturile din întreaga Uniune. Aceasta poate reprezenta o importantă acoperire a decalajelor în ceea ce privește investițiile masive necesare în scopul asigurării unei infrastructuri sustenabile și accesibile pentru vehiculele electrice și încurajez cu fermitate toate statele membre, în special pe cele din Europa de Est și de Sud, să o utilizeze.”

Această a doua fază a MICA (2024-2025) va sprijini punctele de reîncărcare cu energie electrică și cu hidrogen de pe principalele coridoare și din principalele noduri de transport ale Uniunii Europene. Acest lucru corespunde obiectivelor noului Regulament privind infrastructura pentru combustibili alternativi (RICA) referitoare la punctele de reîncărcare accesibile publicului, precum și obiectivelor inițiativei ReFuelEU în domeniul aviației și ale inițiativei FuelEU în domeniul maritim.

Solicitanții își pot depune propunerile înainte de oricare dintre cele trei date-limită: 24 septembrie 2024, 11 iunie 2025 și 17 decembrie 2025.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*