Coduri roșu și portocaliu de condiții meteorologice severe în Norvegia din cauza furtunii “Ingunn”

Vedere din Norvegia. FOTO Dal Travel

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Regatul Norvegiei asupra evoluției fenomenelor meteorologice severe din ultimele ore, pe care autoritățile locale le consideră că ar putea constitui cea mai puternică furtună din ultimele trei decenii. Se așteaptă ca furtuna, de origine atlantică, denumită ,,Ingunn”, să afecteze centrul țării, urmând să se deplaseze apoi spre zona de nord. Se preconizează ca în regiunile respective să se manifeste vânt cu intensitate de uragan, perturbând activitatea  companiilor de trafic aerian și liniilor de feribot. În zonele muntoase, pe anumite tronsoane, s-au închis drumuri, tuneluri și poduri, iar cursurile școlare au fost suspendate. Poliția a avertizat că sunt așteptate rafale de vânt cu viteze de la 126 până la 180 de kilometri pe oră, posibile inundații, alunecări de teren și avalanșe puternice. Populația a fost sfătuită să nu își părăsească locuințele, să evite călătoriile inutile, să ancoreze obiectele cu risc de deplasare și/sau dislocare din cauza vântului și să recurgă la telemuncă, acolo unde este posibil.

Totodată, în conformitate cu datele transmise de autoritățile locale, au fost actualizate și emise următoarele alerte meteorologice de fenomene periculoase:

– cod portocaliu de gheață/polei pe nave pentru zonele marine și de coastă, cu acumulări rapide și masive de gheață pe ambarcațiuni, cu risc de pierdere a stabilității și scufundarea bărcilor mici, accidente pe prova/puntea navelor, deteriorarea echipamentelor de siguranță și a sistemelor de comunicații (începând din data de 01 februarie 2024 și până la diminuarea fenomenelor severe meteorologice);

– cod portocaliu de vânt pentru zone din Møre și Romsdal, Nordfjord, Trøndelag și Troms; autoritățile avertizează asupra posibilelor întreruperi de durată ale alimentării cu curent electric, necesitatea pregătirii pentru situații de urgență, luarea de măsuri pentru limitarea daunelor, evitarea zonelor de coastă, evitarea călătoriilor neesențiale, anulări ale curselor de feribot, avion sau alte mijloace de transport, închiderea podurilor, posibile daune ale locuințelor, reducerea vizibilității pe arterele de circulație, ambuteiaje, risc crescut de accidente auto, daune produse de valurile puternice asupra infrastructurii și clădirilor din zona de coastă, risc de deplasare și/sau dislocare a obiectelor neancorate corespunzător, atenție sporită în timpul conducerii autovehiculelor, urmărirea constantă a sfaturilor și rapoartelor rutiere, începând din 1 februarie 2024;

– cod roșu de vânt pentru zone din Trøndelag, Helgeland și Nordland cu risc major de producere de uragane în zona de coastă; sunt așteptate daune deosebit de mari aduse clădirilor, infrastructurii, pădurilor și surselor de alimentare; anularea curselor de feribot, avion, alte mijloace de transport; închiderea podurilor, căilor rutiere, tunelurilor; apariția de ambuteiaje majore; autoritățile recomandă evitarea deplasărilor, evitarea zonelor de coastă, urmărirea constantă a sfaturilor și rapoartelor rutiere, pregătirea pentru situații de urgență, luarea de măsuri pentru limitarea daunelor produse locuințelor (începând din ziua de 1 februarie 2024).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*