Cea de-a doua ediție a Programului FIDELIS din 2023: 1.300 donatori de sânge au primit cea mai mare dobândã la titlurile de stat

Marcel Boloș. FOTO MIPE

Cea de-a doua ediție a programului de titluri de stat FIDELIS din 2023, desfãșuratã de Ministerul Finanțelor în parteneriat cu Morning Glory și Rock FM, a adus cel mai mare numãr de investitori-donatori de pânã acum.

Aproximativ 1.300 de donatori de sânge s-au alãturat campaniei „România are sânge de rocker, acum și de investitor” în perioada 17-28 iulie și au beneficiat de tranșa specialã cu cea mai mare dobândã oferitã în cadrul acestei ediții, de 7,3%, pentru achiziția de titluri de stat emise în lei, cu scadențã la un an.

Suma totalã investitã în ediția a doua a Programului FIDELIS a fost de peste 2,390 de miliarde de lei. Emisiunea în euro, cu scadența la 5 ani și dobânda de 5,45%, a fost cea mai accesatã, cu un total de peste 210 milioane de euro plasați în cele 6484 de ordine. A doua cea mai accesatã a fost emisiunea în lei, cu scadența la 3 ani, dobânda de 7,20%, cu un total de 421.765 milioane de lei plasate în 4884 ordine.

„Sumele investite în cadrul celei de-a doua ediții FIDELIS de anul acesta au demonstrat cã românii sunt familiarizați cu programul și aleg titlurile de stat lansate de Ministerul Finanțelor pentru economiile lor, înregistrându-se o cerere importantã atât pentru tranșele în RON, cât și pentru cele în EUR.  Tranșa specialã pentru donatorii de sânge a atras mai multe subscrieri decât ediția precedentã, iar numãrul mare de donatori care au venit la centrul mobil organizat la sediul nostru confirmã entuziasmul fațã de caracterul social al acestei campanii. În total, 1.300 donatori au investit 106 milioane de lei, fațã de 1.000 de donatori în campania precedentã. Împreunã cu ROCK FM, care ne-au luat alãturi de ei în campania pentru promovarea donãrii, Ministerul Finanțelor oferã un parteneriat solid investitorilor care acceseazã aceste instrumente, dar și persoanelor care au nevoie de sprijin prin donarea de sânge. Vedem cã ediția aceasta a dus la creșterea numãrului donatorilor la nivel de București cu 35%, fațã de aceeași lunã a anului precedent, de la 1.408 la 2.202 donatori”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

La nivel național, în luna iulie au donat 31.295 persoane. Cei mai mulți donatori s-au înregistrat în București, Cluj, Argeș, Timiș și Prahova.

Totodatã, pentru prima datã de la startul parteneriatului cu Rock FM, un centru de donare a fost organizat chiar în sediul Ministerului Finanțelor. În total, în cele trei zile în care a funcționat s-au înscris pentru 230 persoane, din care 170 au finalizat donarea, sângele colectat acoperind cererea pentru mai mult de 450 pacienți.

Peste 20 miliarde lei au investit românii pânã acum în Fidelis

Ministerul Finanțelor a atras în total 758,2 milioane lei și, respectiv, 329,1 milioane euro, prin a 12-a ofertã primarã de vânzare de titluri de stat FIDELIS, derulatã în ultimii patru ani prin sistemele Bursei de Valori București (BVB).

Prin intermediul celor 12 oferte derulate în ultimii patru ani, Ministerul Finanțelor a atras de la populație peste 20,5 miliarde lei (4,2 miliarde euro).

Reamintim cã valoarea nominalã a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

Investitorii-donatori au beneficiat de scãderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei. Au beneficiat de condițiile avantajoase ale noii emisiuni persoanele care fac dovada donãrii de sânge începând cu 1 ianuarie 2023.

Cei care investesc în titlurile de stat Fidelis se bucurã de facilitãți precum:

  •        posibilitatea de a vinde titlurile înainte de maturitate, primind dobândã aferentã perioadei de deținere;
  •        câștigurile cumulate din dobânzi și profituri sunt neimpozabile;
  •        flexibilitate în administrarea și diversificarea portofoliului.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*