„Caravana filmului românesc” revine în Parcul Monument, la Zilele Municipiului Brăila

Caravana filmului românesc. FOTO Pixabay.com

Caravana filmului românesc revine şi în acest an, așa cum ne-a obișnuit din 2015, cu ocazia Zilele Municipiului Brăila, între 11 şi 13 august în Parcul Monument, cu trei dintre capodoperele cinematografiei naționale, destinate copiilor şi familiilor lor, de fapt, tuturor celor care nu şi-au pierdut lumina sufletului din primii ani de viață.

Vineri, 11 august, la ora 20:30, ne bucură, cu aventurile sale, copilul Nică a Petrei, aşa cum le-a descris Ion Creangă şi cum le-a aşezat, în rama ecranului cinematografic, maestra filmului pentru copii, Elisabeta Bostan, în „Amintiri din copilărie”.

În filmul care a câştigat în 1965 Premiile speciale ale Juriilor la Festivalurile Internaționale de Film de la Gijon (Spania) şi La Plata (Argentina), marele povestitor Ion Creangă (interpretat de inegalabilul Ştefan Ciubotăraşu) îşi aminteşte cu nostalgie de copilăria sa petrecută în satul Humuleşti şi de toate necazurile pe care şi le atrăgea singur, căutându-le, cu inteligența sa, soluții. Peste cinci milioane de spectatori a avut acest film, ceea ce, pentru o producție cinematografică românească, este imens. Dar calitatea filmului explică, desigur, audiența lui.

În ziua următoare, sâmbătă, 12 august, tot la 8:30 seara, le aducem, în fața copiilor mici şi mari, pe cele două fetițe zburdalnice din Maria Mirabela. Ele trec prin multe şi diverse aventuri în pădurea fermecată, unde se întâlnesc cu broscoii, licuricii şi fluturii ce dialoghează cu Zâna Pădurii. Şi o fac fără niciun efort, căci sunt însuflețiți de maestrul filmului românesc, care a fost regizorul Ion Popescu Gopo. Aici el a alcătuit un basm S.F., în care actorii interacționează natural cu personajele animate, în această lume fermecată, legănată de muzică.

Încheiem prezentarea din acest an, în oraşul de la Dunăre, a capodoperelor filmului românesc, cu Mama, o feerie muzicală, plină de verva actorilor, cântăreților şi dansatorilor care dau viață personajelor din basmul „Capra cu trei iezi”. De această dată, regizoarea Elisabeta Bostan a transferat povestea mamei-capre ce-şi apără iezii de vicleanul vecin, lupul rock’n roll, în lumea animată a musicalului, în care iubirea, prietenia, perfidia şi chiar silnicia sunt unduios dansate şi cântate. Spre încântarea publicului de orice vârstă!

Programul complet al „Caravanei filmului românesc” la Brăila – Parcul Monument este următorul:

Vineri, 11 august, ora 20.30: Amintiri din copilărie

Scenariul şi regia: Elisabeta Bostan;

Cu: Ştefan Ciobotăraşu, Ion Bocancea, Corina Constantinescu, Emanoil Petruţ

aventuri / 1964 / 68 min.

Sâmbătă, 12 august, ora 20.30: Maria Mirabela

Scenariul şi regia: Ion Popescu Gopo

Cu: Gilda Manolescu, Medeea Marinescu şi (voci): Anda Călugăreanu, Mihai Constantinescu, Alexandrina Halic, Dem Rădulescu

fantastic, muzical / 1981 / 69 min.

Duminică, 13 august, ora 20.30: Mama

Regia: Elisabeta Bostan;

Scenariul: Vasilica Istrate;

Cu: Liudmila Gurchenko, Florian Pitiş, George Mihăiță

fantastic, muzical / 1979 / 84 min.

Accesul publicului este liber la toate proiecțiile.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*