Au fost desemnați laureații celei de a 51-a ediții a Galei Premiilor UCIN 2023. Marele premiu a revenit filmului “Marocco”

Gala premiilor UCIN. FOTO Ștefan Puia

Uniunea Cineaștilor din România a organizat luni, 25 septembrie 2023, la Opera Națională București, cea de a 51-a ediție a Galei Premiilor UCIN. În cadrul acestei  Gale, care a avut prima ediție în anul 1972, au fost aduse în atenția publicului cinefil și a presei, valorile filmului românesc, fiind premiate producțiile cinematografice din anul precedent.

Marele Premiu și Trofeul UCIN precum și Premiul pentru regie „Lucian Pintilie” au fost acordate filmului „Marocco” – regia: Emanuel Pârvu, producător: Miruna Berescu, Asociația FAMART,  iar Premiul Special al juriului a fost oferit filmului „Imaculat”, regia: Monica Stan și George Chiper Lillemark.

Premiile acordate în cadrul GALEI UCIN sunt următoarele:

Marele Premiu și Trofeul UCIN – „Marocco”, regia: Emanuel Pârvu

Premiul Special al juriului – „Imaculat”, regia: Monica Stan și George Chiper Lillemark

Premiul pentru regie „Lucian Pintilie” – „Marocco”, regia: Emanuel Pârvu

Premiul pentru scenariu – Monica Stan pentru filmul „Imaculat”

Premiul pentru imagine – Oleg Mutu pentru filmul „Miracol”

Premiul pentru costume – Nicoleta Cârnu pentru filmul „Spioni de ocazie”

Premiul pentru decor – Cristina Milea pentru filmul  „Clouds of Chernobyl”

Premiul pentru interpretare feminină – rol principal – Ana Dumitrașcu pentru rolul Daria din filmul „Imaculat”

Premiul pentru interpretare masculină – rol principal – Iulian Postelnicu pentru  rolul Ilie din filmul „Oameni de treabă”

Premiul pentru interpretare feminină – rol secundar – Emilia Popescu pentru rolul dr. Emilia Avram din filmul „Marocco”

Premiul pentru interpretare masculină – rol secundar – Vasile Muraru pentru rolul Primarul Constantin din filmul „Oameni de treabă”

Premiul pentru montaj – Delia Oniga pentru filmul „Imaculat”

Premiul pentru coloana sonoră – Martins Rozentals, Jirí Klenka pentru filmul „Miracol”

Premiul pentru muzică originală „Adrian Enescu” – Marius Leftărache pentru filmul „Oameni de treabă”

Premiul pentru film de scurt metraj de ficțiune – Tudor Pojoni pentru filmul „Cori și Willi”

Premiul pentru  film documentar – „Spioni de ocazie”,  regia: Oana  Bujgoi-Giurgiu

Premiul pentru film de televiziune   – „Moștenirea clandestină: Tezaurul României de la Moscova”, regia: Vitalie Lupașcu

Premiul Opera Prima „Alexandru Tatos” – Octav Chelaru pentru filmul „Balaur”

Premiul Speranțe cinematografice – Alina Grigore pentru filmul „Crai nou/Blue Moon”

Premiile Președintelui UCIN au fost anunțate și oferite de Laurențiu Damian – președintele Uniunii Cineaștilor din România, ex aequo, Izabelei Bostan pentru volumul „Mari regizori, mari coregrafi în muzicalul american” și regizorului Alexandru Oiță pentru filmul studențesc „Blocat în propriul film”.

Premiul  de Excelență al Uniunii Cineaștilor a fost acordat  Revistei FILM  …

Diploma de Excelență a fost acordată tânărului regizor Michael Cuptor pentru filmul studențesc „Control”.

Premiile Academice „Mihnea Gheorghiu” au fost acordate doamnei Mariana Mihuț, lui Dan Condurache și lui Horațiu Mălăele, care a încântat audiența cu recitalul său.

Ca de fiecare dată, in cadrul Galei s-au acordat Premiile Asociației Criticilor și Filmologilor. Acestea  au fost oferite de Dana Duma, secretar al Asociației Criticilor și Filmologilor din cadrul UCIN.

Premiul „George Littera” pentru carte de film a fost acordat lui Titus Vâjeu pentru volumul „Filmul, un paradis în mișcare”, iar premiul „Ion Cantacuzino” pentru publicistică cinematografică a fost oferit lui Lucian Georgescu pentru site-ul dedicat cinematografului românesc www.cinepub.ro.

Diploma pentru cel mai bun film românesc al anului 2022 a revenit filmului „Miracol”, regia Bogdan George Apetri.

Totodată, în cadrul Galei Premiilor UCIN au fost omagiate două persoanlități marcante ale teatrului, filmului și animației românești: Ion Popescu Gopo (fost președinte al Asociației Cineaștilor) și Liviu Ciulei (unul dintre membrii fondatori ai ACIN, devenit ulterior UCIN) și de la a căror naștere se împlinesc 100 de ani.

Juriul a fost compus din personalități din lumea filmului și a teatrului: Cristian Tudor Popescu – președintele juriului (scriitor, jurnalist, filmolog), prof. univ.dr. Manuela Cernat (critic și istoric de film), Marina Constantinescu (critic de teatru și film, realizatoare de emisiuni culturale), Tereza Barta (regizoare, profesor universitar la York University din Montreal) și Valeriu Jereghi (regizor și scenarist).

Prezentatorii Galei UCIN au fost Alexandra Velniciuc și Bogdan Chenciu, iar momentele muzicale au fost susținute de Orchestra Operei Naționale București, dirijată de Daniel Jinga.

Evenimentul a fost transmis live de CİNEMARATON.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*