Alin Burcea: “Propunerea FPTR privind taxa de ieșire din țară are ca model turistic Coreea de Nord, Afganistan sau România comunistă”

Alin Burcea, CEO Paralela 45. FOTO Adrian Boioglu

Alin Burcea a reacționat la propunerea FPTR de taxare a românilor care ies din țară, considerând că această idee are ca model turistic Coreea de Nord, Afganistan sau România comunistă.

Redăm integral punctul de vedere al lui Alin Burcea în această chestiune.

“Ca om de turism cu experiență de peste 35 de ani, iau act cu surprindere și indignare față de propunerea absurdă a Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) de a impune o taxă asupra turiștilor români care călătoresc în afara țării, taxă sugerată sub pretextul promovării României. Această idee este complet nejustificată și anticoncurențială.

Mentalitatea comunistă a unor hotelieri din România, care se concentrează exclusiv pe creșterea prețurilor și nu pe îmbunătățirea calității serviciilor, reprezintă o insultă la adresa industriei turismului și a turiștilor români. Acești hotelieri par să dorească să închidă turistii români în țară, forțându-i să se cazeze în hoteluri scumpe și neîngrijite. Este inacceptabil să se sugereze că acesta ar fi modelul de dezvoltare pentru turismul românesc!

Nu putem ignora faptul că suntem parte a Uniunii Europene, unde libera circulație a cetățenilor este un drept fundamental. Ministerul Turismului nu dorește să aloce resurse pentru promovarea țării noastre în mod eficient, pentru că aceste sume nu pot fi consumate.

Avem Organizațiile de Management al Destinației (OMD) care colectează bani, mulți bani pentru promovare, dar nu fac nimic. De ce nu fac? De ce stau? De ce trebuie taxe noi, când avem taxele turistice, de stațiune?

Domnul Nicolae Istrate, vicepreședinte FPTR, a fost secretar de partid la ITHR (Întreprinderea de Turism, Hoteluri, Restaurante din vremea comunismului) București. Probabil de aceea are această gândire.

Noi, cei care gândim lucid și realist în turism, fie că suntem agenți de turism, hotelieri ori transportatori, credem că fiecare destinație ar trebui să îi stimuleze pe turiști să vină. Nu să îi penalizeze pe cei care nu vor. Altfel, să ne amintim de România comunistă, când aveam nevoie de aprobări pentru plecări ”în afară” și trebuia să depunem pașapoartele, la revenire, la secția de Miliție. Mă întreb dacă această perioadă reprezintă modelul propunerii FPTR, ori Coreea de Nord, care primește turiști totuși, dar îi lasă ”un pic” mai ”greu” să iasă din țară pe proprii cetățeni.

Mai util ar fi să avem un fond de asigurare pentru biletele de avion care ar putea despăgubi turiști în cazul unor anulări sau, mai ales, insolvențe sau falimente ale unor companii aeriene. Sau să avem în continuare voucherele de vacanță în formula consacrată, pentru care ANAT și agențiile de turism au militat atât, primind și ”mulțumiri” adecvate de la colegii de la FPTR.

În final, reamintesc faptul că agențiile de turism au 19% TVA la comision, iar hotelurile și restaurantele au 9% în prezent. Noi nu am cerut ca lor, hotelierilor, să le crească TVA-ul. Firmele private nu propun creșteri de taxe” – Alin Burcea.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*