TAROM anunță că se află în imposibilitatea de a accepta revendicările solicitate de sindicaliști

Aeronavă TAROM. FOTO TAROM
Aeronavă TAROM. FOTO TAROM

TAROM a anunțat că se află imposibilitatea de a accepta revendicările solicitate de către către Sindicatul Unit TAROM.

Redăm integral comunicatul transmis de TAROM:

“În urma întâlnirii de astăzi, ce a avut loc la sediul companiei între reprezentantii TAROM și reprezentanții Sindicatului Unit SUT, în cadrul căreia s-au discutat aspectele legate de solicitările SUT cu privire la contractul colectiv de muncă, conducerea companiei a prezentat ultima propunere în ceea ce privește contractul colectiv de muncă pe care o poate susține din punct de vedere financiar.

TAROM înregistrează pierderi de mai bine de 13 ani, situația financiară a companiei fiind deteriorată semnificativ în ultimii ani. De asemenea, pandemia Covid-19 a condus la cel mai accentuat declin al industriei aviatice din istoria recentă; la nivel global, se estimează că impactul COVID-19 a determinat o reducere cu 50% a locurilor oferite de companiile aeriene în 2020 și o pierdere de trafic estimată de 60%. Potrivit OACI, companiile aeriene au pierdut 371 miliarde USD din venituri brute din exploatare în 2020. Impactul direct este vizibil și pentru aeroporturi, care au pierdut peste 111,8 miliarde USD venituri în 2020, comparativ cu activitatea normală.

În consecință, efectele pandemiei COVID-19 s-au reflectat prompt și sever în activitatea TAROM. În martie 2020, când au fost puse în aplicare primele interdicții de călătorie, numărul pasagerilor transportați a scăzut cu mai mult de 50% față de aceeași perioadă a anului precedent, cu o suspendare completă a activității în aprilie și mai 2020, singura excepție făcând-o zborurile de repatriere, care nu au putut genera venituri suficiente și, de fapt, nu au fost efectuate în scopuri comerciale.

În perioada iunie-noiembrie 2020 numărul de pasageri  s-a situat la un nivel cu cel puțin 80% mai scăzut decât în perioadele similare din 2019, în timp ce în luna decembrie 2020 numărul de pasageri a fost cu 75% mai scăzut decât în luna decembrie 2019.

Comparativ cu nivelul pre-pandemic (2019), TAROM a cunoscut în 2020 un declin accentuat, de 73%, în ceea ce privește numărul total de pasageri transportați.

Ținând seamă de cele mai sus menționate , precum și de actuala situație financiară extrem de dificilă, dar și de limitările impuse prin dispozițiile OUG 139/2020, potrivit cărora TAROM are obligația să nu acorde bonusuri, sporuri şi să reducă cheltuielile salariale, conducerea TAROM se află în imposibilitatea de a accepta revendicarile solicitate de către Sindicatul Unit TAROM (SUT).

În acest sens, propunerea companiei este de preluare a drepturilor prevăzute în beneficiul salariaților la nivelul reglementat prin Acordul în vigoare încheiat cu majoritatea sindicatelor constituite în cadrul TAROM, așa cum a fost prelungit la data de 07.06.2022, cu următoarele amendamente:

Majorarea valorii tichetelor de masă la 30 de lei;

Acordarea unor majorări salariale către categoriile prioritare de salariați, în limita fondului de salarii aprobat prin bugetul de venituri și cheltuieli aferent anului 2022, conform informațiilor prezentate către sindicat;

În acest sens, pentru o informare corectă reamintim că pentru a satisface solicitările SUT, TAROM ar trebui să plătească în plus o sumă în cuantum total de aproximativ 180 milioane Lei, punându-se astfel în pericol însăși supraviețuirea Companiei și menținerea locurilor de muncă.

De asemenea, conducerea TAROM își manifestă întreaga disponibilitate pentru continuarea colaborării în vederea identificării celor mai bune soluții, care să aibă în vedere contextul actual (inclusiv procesul de restructurare aflat în curs de implementare) și depune toate eforturile necesare în vederea redresării  situației financiare. În egală măsură, reiterează oricum disponibilitatea pentru așezarea la masa unor noi discuții în măsura în care SUT va manifesta la rândul său deschiderea pentru identificarea soluțiilor de compromis absolut necesare.

Dreptul la grevă reprezintă un drept fundamental al salariaților, dar nu și o soluție constructivă, care să aibă în vedere și să ia în seamă situația prin care TAROM trece în acest moment. Din păcate, deși conducerea Companiei TAROM își dorește foarte mult îmbunătățirea aspectelor salariale, din rațiuni de ordin financiar,  în acest moment se află în imposibilitatea de a veni în întâmpinarea tuturor solicitărilor Sindicatului Unit TAROM (SUT)”.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*