FOTO VIDEO Turiștii sunt așteptați cu oferte speciale de Paște în Delta Dunării. Prețurile variază între 1300 de lei și 3500 de lei

Peisaj în Delta Dunării. FOTO Paul Alexe

În Delta Dunării se fac ultimele pregătiri pentru întâmpinarea turiștilor cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Cei care vor veni la pensiunile din această zonă sunt așteptați cu produse tradiționale, cele mai multe pe bază de pește, dar și cu dulciuri de toate felurile. Prețurile sunt pentru toate buzunarele, existând oferte care încep de la 1300 de lei pentru două persoane, trei nopți și care ajung la 3500 de lei la resorturi de cinci stele. De asemenea, oamenii de turism dau asigurări că Delta Dunării este o destinație sigură în contextul conflictului armat din Ucraina, așa cum este, de fapt, întreaga României.

Președinte Asociației Delta Dunării, Cătălin Țibuleac, a afirmat că Delta Dunării nu a avut foarte mult de suferit în ultimii doi, marcați de pandemie și care au afectat destul de mult turismul la nivel mondial. El crede că în acest an sunt toate premisele pentru o vacanță deosebită în Delta Dunării de Paște.

“Din fericire, Delta nu a suferit atât de mult în anii trecuți, în 2021, în 2020, dar evident că 2022 vine cu un avânt în turism. Ne raportăm la turiști și la solicitarea turistului de a vedea ceva, de a-și împlini visul de vacanță, de a petrece un timp valoros  în natură ori Delta oferă acest lucru, gastronomia locală, tradițională din pește plimbările cu caiace, cu hidrobiciclete, plimbări în natură, venirea păsărilor, renașterea naturii,  timpul frumos până la urmă. Sunt toate premisele asigurate pentru a avea o vacanță de Paște deosebită”, a spus Cătălin Țibuleac.

El a afirmat că până în prezent gradul de ocupare în Delta Dunării pentru Sărbătorile Pascale este de aproape 80%. Cătălin Țibuleac a menționat că prețurile sunt accesibile pentru toate buzunarele.

“Până în prezent avem un grad de ocupare de 75 – 80 la sută. Bineînțeles că așteptăm mult mai mulți turiști. De Florii am avut pensiuni cu sută la sută grad de ocupare. Iar prețurile chiar dacă au crescut ca urmare a crizei economice, se situează, zic eu, în limite rezonabile, în funcție de oferte și cerere. Avem oferte de la 1300 de lei de pentru două persoane trei nopți, până la 700 de euro dacă ne referim la resorturi de cinci stele”, a povestit președintele Asociației Delta Dunării.

El a precizat că Delta Dunării, ca și România, este o destinație sigură în contextul conflictului armat din Ucraina.

“Delta, ca și România, este o destinație sigură. Ne aflăm în fața unei povești urâte, dar care nu influențează turismul în Deltă. Asigurăm pe turiști că nu vor auzi bombardamente, explozii, avioane de vânătoare. Delta rămâne o destinație sigură și care poate oferi un vis de vacanță frumos pentru oricine”, a explicat Cătălin Țibuleac.

Turiștii care vor veni în Delta Dunării vor fi întâmpinați cu produse pe bază de pește. Galina Teleucă, viceprimarul din Jurilovca, afirmă că în meniu vor exista și alte surprize pentru cei care vor trece pragul pensiunilor din această zonă.

“Peștele este alimentul de bază cu care toate pensiunile sunt pregătite să-i aștepte pe turiști, dar nu numai. 14 minorități, care sunt în Delta Dunării, și au îmbinat foarte bine toate bucatele, puteți găsi la mesele tradiționale plăcinte de toate, felurile plăcinte dobrogene de toate felurile, dulciuri turcești, tătărești, pește lipovenesc, borș ucrainean, aperitive de toate felurile și toate culorile plus toate asezonate cu un vin foarte bun, un vin din Dobrogea”, a povestit Galina Teleucă.

Alexandru Bejan, reprezentantul pensiunii Sharaiman din Dunăvățul de Jos, a precizat care sunt ofertele cu care sunt întâmpinați turiștii care vor veni aici de Paște.

“Pentru Paște avem un pachet de trei nopți pentru două persoane. Este la prețul de 1.395 de lei în care sunt incluse cazarea cu mic dejun și o plimbare cu barca pe lacurile din zona noastră, din Dunăvățul de Jos. În prezent avem un grad de ocupare de 80 la sută ceea ce înseamnă că mai avem în jur de șapte, opt camere libere disponibile pentru Paște”, a spus Alexandru Bejan.

Dar ce poate face un turist care vine în această perioadă în Delta Dunării. Alexandru Bejan face câteva recomandări.

“Noi suntem poziționați în satul Dunavățul de Jos, iar aici accesul se poate face atât cu mașina, cât și pe apă.  Aveți excursiile cu barca și puteți explora și zona atât pe câmpie, mănăstiri, cetăți, cu bicicleta. Iar pe apă există posibilitatea de a vă deplasa cu o canoe, un caiac sau waterbike, stand up paddle. Sunt sporturi care te ajută să explorezi în liniște natura fără să deranjezi păsările, să poți să te apropii cât mai mult de ele. Pescuitul, din păcate, în această perioadă nu se poate practica, este prohibiție. Bird-watchingul se poate, dar cu atenție, fără să deranjăm natura. Desigur este cel mai bine să folosim canoe, un binoclu să nu deranjăm cuiburile pentru că păsările acum își caută liniștea pentru puii lor”, a mai povestit Alexandru Bejan.

Cei care vor veni în această vară în zonele aparținând de Rezervația Biosferei Delta Dunării trebuie să știe că tarifele de acces s-ar putea modifica. Directorul executiv al Administrației Rezervației Biosfera Delta Dunării, Viorica Bîscă, a explicat care sunt propunerile în acest sens.

“Noi ne propunem să majorăm aceste tarife. Am făcut o propunere de ordin de ministru. Este vorba de tarifare de acces persoane, acces ambarcațiuni, acces auto. În situația în care se va promova acest ordin de ministru, dacă în prezent permisul de acces pe o zi turist este 5 lei, acesta poate ajunge la valoarea de 30 de lei, adică este o creștere considerabilă a acestora și ar apărea modificarea privind accesul annual, adică permisul pentru un an de zile care până în prezent expira la 31 decembrie, acum în propunere am făcut modificarea specificând 12 luni”, a mai spus Viorica Bîscă.

Ea a menționat că vor crește și amenzile pentru cei care nu respectă regulile în Biosfera Delta Dunării.  

“Da, vor crește, având în vedere faptul că în momentul de față nivelul este foarte scăzut, nemodificate de foarte mulți ani, nu sunt deloc descurajante, nu pot fi folosite ca un factor de motivare a respectului față de natură, dacă educația nu este cel mai important factor”, a explicat Viorica Bîscă.

Ea nu crede că noile taxe de acces ar descuraja turiștii să nu mai vină în aceste zone.

“Noi nu consideram că poate fi asta considerată o demotivare, având în vedere ca făcând o comparație cu nivelul permiselor de acces în alte arii naturale protejate chiar nu este ridicat. Și în țară, dar mai ales în afară, iar Rezervații ale Biosferei sunt foarte puține, nivelul taxelor este mult mai ridicat”, a mai povestit Viorica Bîscă.

Ea a precizat că taxa de acces pentru o săptămână ar ajunge la 60 de lei, iar pentru 12 luni va fi 200 de lei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*