COTAR anunță că vicepreşedinte ASF a mărit cu 36% tarifele de referinţă pentru poliţele RCA și continuă demersurile pentru mitingul de protest

Mașini în trafic. FOTO ulianapinto

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) informează în mod oficial că va depune o plângere penală împotriva lui Cristian Roşu (în calitatea sa de vicepreședinte al ASF) pentru faptul că, in cadrul proiectului de hotarare a Guvernului privind plafonarea tarifelor RCA practicate de societățile de asigurări a comunicat Ministerului Finanțelor o lista a tarifelor de referinţă care cuprinde tarife mai mari cu 36% faţă de cele publicate tot de ASF în data de 21.02.2022.

COTAR susține că astfel, a adus beneficii multinaţionalelor din asigurări, în detrimentul celor 8 milioane de plătitori de polițe RCA, încercând să inducă în eroare autoritățile statului.

“Cristian Roşu, vicepreşedintele ASF, este direct responsabil de dezastrul din piaţa de asigurări din ultimii ani. A recunoscut oficial, pe 22 februarie 2022, în faţa Comisiei parlamentare, faptul că a comunicat Ministerului Finanţelor lista cu tarifele RCA, în vederea plafonării, dar cifrele transmise în acea listă nu erau cele de referinţă, ci a mai adăugat 36%. Practic, domnul vicepreşedinte ASF, a făcut multinaţionalelor din asigurari un cadou de 36% din preţ, cost care ar urma să fie suportat de şoferii români .Cadoul făcut de Cristian Roşu pieţei de asigurări este estimat în cuantum de peste 1 miliard de lei, doar în cele 6 luni în care s-ar aplica acea plafonare. Pentru că Parlamentul României ezită să ia vreo măsură faţă de domnul vicepreşedinte al ASF, atât în cazul falimentului City Insurance, cât şi în cel al listei de preţuri asumată de ASF, în vederea plafonării pentru 6 luni, COTAR a luat decizia de a formula o plangere penală împotriva domnului vicepreşedinte ASF”, a declarat Vasile Ștefănescu, preşedinte COTAR.

COTAR somează public Ministerului Finanţelor să nu aprobe lista de preţuri umflate cu 36%, comunicată de ASF, pentru că, aşa cum au putut deja constata toţi românii, acele preţuri nu sunt mai mici decât cele de acum o săptămână. Totodată, COTAR îşi exprimă public dezamăgirea cu privire la lipsa de reacţie a Parlamentului României, care asistă ca spectator neputincios la spectacolul grotesc şi fără de sfârşit din piaţa de asigurări, în ultimii ani. De ce Parlamentul României nu a făcut absolut nimic acum doi ani, când avea informaţii despre falimentul iminent al firmei City Insurance? De ce nu le pasă parlamentarilor că păgubiţii RCA îşi primesc doar 30% din valoarea despăgubirilor sau nu primesc deloc banii din partea firmelor de asigurări? De ce nu iau măsuri concrete faţă de cei responsabili, când preţul RCA se triplează într-un an? De ce Parlamentul României, care are în subordine ASF, refuză să-şi îndeplinească obligaţiile de a proteja cetăteanul, atunci când observă că vicepreşedintele ASF transmite o listă de preţuri cu 36% mai mare decât tariful de referinţă, în vederea “îngheţării” pentru 6 luni a tarifelor?

COTAR invită toţi şoferii români la acţiunea de protest pe care o va organiza în luna martie.

Când şoferilor români li se serveşte periodic pretextul că a crescut frecvenţa daunei, motiv pentru care preţul RCA trebuie să crească, să ştiţi că sunteţi minţiţi!

COTAR anunţă că frecvenţa accidentelor decontate de firmele care vând RCA este în continuă scădere, în ultimii ani, fapt consemnat chiar de ASF:

An 2018  Frecvenţa daunei 6,3%

An 2019 Frecvenţa daunei 6,3%

An 2020 Frecvenţa daunei 4,7%

De exemplu, pentru categoria > 16000 KG – persoane juridice, costul estimat cu despăgubirile din preţul RCA este de 2.682 de lei. În mod normal, peste acest cost estimat cu despăgubirile, asiguratorii ar trebui să adauge cheltuielile lor administrative şi un profit.

Tariful de referinţă publicat de ASF în Februarie 2022 este de de 7539 lei

Tariful de referinţă transmis de ASF spre “îngheţare” timp de 6 luni este de 10.253 lei.

COTAR a precizat că asiguratorii au cheltuieli cu daune de 2682 de lei, iar diferenţa de preţ până la 10.253 lei reprezintă cheltuieli administrative şi profit, prin grija vicepreşedintelui ASF – sector Asigurări.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*