Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: “România obține aproape 1,4 miliarde euro pentru proiecte de independență energetică și combaterea sărăciei energetice, după adoptarea propunerii RepowerEU în Consiliul Ecofin”

Adrian Câciu. FOTO Facebook Adrian Câciu

Miniștrii de finanțe din Uniunea Europeanã au ajuns la un Acord general pe inițiativa REPowerEU în timpul reuniunii Consiliului Afaceri Economice și Financiare desfãșuratã marți, 4 octombrie, la Luxembourg.

“Adoptarea în Consiliul ECOFIN a propunerii REPowerEU demonstreazã ce înseamnã, de fapt, solidaritatea UE și reacția rapidã, fermã și coordonatã la crizele suprapuse cu care ne confruntãm. România va fi a șasea beneficiarã din UE a noilor fonduri alocate prin RepowerEU, cu o anvelopã de aproximativ 1,4 miliarde euro. Fondurile vor fi asigurate din licitarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã aferente Fondului de Inovare (75%) și din devansarea licitãrii certificatelor ETS alocate național aferente perioadei 2027-2030 (25%).

În timpul negocierilor, suma obținutã de România practic s-a dublat, fațã de propunerea inițialã a Comisiei Europene din luna mai anul acesta, când alocarea era de aproximativ 720 de milioane de euro. În plus, prin Regulamentul aprobat astãzi în Consiliul Ecofin este acceptatã o propunere susținutã și de țara noastrã referitoare la posibilitatea includerii în noul capitol RepowerEU a unor mãsuri privind independența energeticã din PNRR inițial, în condițiile recalculãrii anvelopei de granturi din alocarea inițialã a Mecanismului de Redresare și Reziliențã.

Regulamentul oferã, de asemenea, și posibilitatea combaterii sãrãciei energetice prin finanțarea unor scheme de ajutor pentru categoriile defavorizate. În același timp, se prevede posibilitatea acordãrii unor prefinanțãri pentru statele membre care solicitã acest lucru, în marja unui plafon de 1 miliard de euro pentru toate statele UE.

Am speranța cã votul de astãzi din Consiliul Ecofin va accelera adoptarea Regulamentului privind RepowerEU și în Parlamentul European, astfel încât sã ne permitã mai multe investiții care sã conducã la creșterea independenței energetice și la combaterea sãrãciei energetice. În același timp, adoptarea RepowerEU va facilita și actualizarea rapidã a Planurilor de Redresare și Reziliențã.”, a spus Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Impactul economic și financiar al agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, cel de-al doilea raport de evaluare privind implementarea RRF, pregãtirea reuniunii miniștrilor de finanțe și a guvernatorilor bãncilor centrale din G20 și a reuniunii anuale a FMI, concluziile Consiliului privind finanțarea combaterii schimbãrilor climatice în vederea celei de-a 27-a Conferințe a pãrților a ONU privind schimbãrile climatice (COP 27), care va avea loc la Sharm El-Sheikh în perioada 6-18 noiembrie 2022 și rolul fiscal și non-fiscal al vãmilor UE sunt temele care au completat agenda reuniunii Ecofin.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*