Ministerul Dezvoltării, implicat în competiția „Premiul European pentru Peisaj”

Cseke Attila. FOTO Guvernul României

Consiliul Europei a anunțat lansarea celei de-a VIII-a ediții a „Premiului European pentru Peisaj”, iar Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va asigura, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului, participarea României la această competiție.

Condițiile pentru selectarea candidaturii României vor fi stabilite pe baza procedurilor și criteriilor stabilite prin Rezoluția CM/Res (2008)3, adoptată de Comitetul de Miniștri la data de 20 februarie 2008. Astfel, vor fi acceptate proiecte exemplare, prin care au fost puse în practică măsuri de protecție, management și/sau amenajare a peisajelor, iar rezultatul acestui demers va fi înaintat Secretariatului General al Consiliului Europei.

Premiul poate fi atribuit:

–      autorităților locale și regionale, precum și structurilor lor asociative;

–      structurilor de cooperare teritorială ale autorităților administrațiilor publice locale, respectând condiția ca unitatea peisagistică, vizată de proiect, să fie gestionată în comun de membrii acestora;

–      organizațiilor neguvernamentale care au avut contribuții semnificative în acest domeniu.

Fiecare stat poate depune o singură candidatură la Secretariatul General al Consiliului Europei, până la data de 31 ianuarie 2023.

În anul 2002, România s-a angajat să asigure implementarea Convenției Europene a Peisajului, respectând principiile agreate în cadrul mecanismului de cooperare interguvernamentală informală stabilit la nivelul Consiliului Europei.

Angajamentul României presupune recunoașterea conceptului de peisaj în legislația din domeniul amenajării teritoriului și urbanismului, stabilirea și implementarea politicilor care au ca scop protecția, gestiunea și amenajarea acestuia, precum și stabilirea unor mecanisme pentru implicarea societății civile, a autorităților regionale și locale în utilizarea durabilă a peisajului.

Scopul „Premiului European pentru Peisaj”, prevăzut în Convenția Europeană a Peisajului, este acela de a recunoaște eforturile realizate în domeniul gestionării peisajului, având rolul de a susține abordările strategice care pot contribui la creșterea calității vieții, susținând bunăstarea individuală și a societății în general.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*