Lansarea primului apel de proiecte pentru construirea de insule ecologice digitalizate prin Planul Național de Redresare și Reziliență

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos. FOTO Guvernul României

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor anunţă lansarea primei runde de atragere de fonduri pentru  subinvestiția I.1.b. Construirea de insule ecologice digitalizate prin Planul Național de Redresare și Reziliență 2020 – 2026. Aceasta se desfășoară în perioada 15 septembrie 2022 – 14 noiembrie 2022.

Alocarea financiară pentru subinvestiția I.1.b Construirea de insule ecologice digitalizate este de 260.130.000 Euro, împărțită astfel:

             48.130.000 euro pentru insule supraterane încasetate cu containere de 1.1 metri cubi (aprox. 4.814 insule ecologice digitalizate);

             143.200.000 euro  pentru insule supraterane cu containere individuale (aprox. 7.564 insule ecologice digitalizate);

             68.800.000 euro pentru insule subterane cu containere individuale (aprox. 1.376 insule ecologice digitalizate).

Această subinvestiție sprijină activități/acțiuni specifice pentru înființarea și dotarea de insule ecologice digitalizate (ansamblu de containere), pentru următoarele fluxuri de deșeuri colectate separat: deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de plastic și metal, deșeuri de sticlă, deșeuri biodegradabile, deșeuri reziduale, acțiuni specifice pentru dezvoltarea platformei software necesară operării insulelor ecologice digitalizate și administratorii datelor, acțiuni specifice de promovare a investițiilor, precum și pentru promovarea principiului „plătește pentru cât arunci”.

„Finanțăm integral realizarea acestor insule. Oferim și posibilitatea instalării unor insule ecologice digitalizate îngropate, subterane, care funcţionează foarte bine în zone de turism, în centrul oraşului, unde nu există loc sau nu este estetic să fie amplasate celelalte tipuri de containere. Cheltuielile eligibile pentru unităţile administrativ-teritoriale sunt cele legate de achiziţia insulelor ecologice, cele de informare, pentru a pregăti populaţia cum să le utilizeze, precum şi punerea în funcţiune a containerelor, împreună cu sistemele de citire a informaţiilor de pe card, baza de date, instalarea acestor sisteme”, declară ministrul Barna Tánczos.

Se vor putea depune cereri de finanțare în limita plafonului maxim de 200% din alocarea financiară totală.

Beneficiari eligibili sunt Unitățile Administrativ-Teritoriale (inclusiv subdiviziunile/sectoarele acestora) organizate la nivel de  municipiu și oraș.

Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost unitar eligibil,  după cum urmează:

             Insule supraterane încasetate cu containere– 10.000 euro/insulă, fără TVA, echivalent a 49.195 lei, fără TVA;

             Insule supraterane cu containere individuale – 19.000 euro/insulă, fără TVA, echivalent a 93.471 lei, fără TVA;

             Insule subterane cu containere individuale – 50.000 euro/insulă, fără TVA, echivalent a 245.975 lei, fără TVA.

Un beneficiar poate să depună mai multe cereri de finanțare, dar cuantumul total cumulat al finanțării acordat în cadrul Investiției 1, Subinvestițiile 1.a, 1.b, 1.c nu poate depăși pragul maxim de 15 milioane de euro per beneficiar.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*