Nuclearelectrica SA a organizat evenimentul “Proiecte în domeniul energiei nucleare din România – Zilele Furnizorilor”

FOTO SNN

În cadrul programului de dezvoltare a proiectelor nucleare civile, Nuclearelectrica a organizat în parteneriat cu ROMATOM, alături de Candu Energy Inc. membră a Grupului SNC-Lavalin, NuScale Power, Fluor și Sargent & Lundy, în perioada 19-21 octombrie 2022, evenimentul ” Proiectele de energie nucleară din România – Zilele Furnizorilor “, cu scopul de a reuni o parte importantă a industriei naționale de vârf a companiilor producătoare de echipamente și furnizoare de servicii, care pot juca un rol esențial în dezvoltarea proiectelor nucleare strategice ale României.

Peste 100 de companii de potențiali furnizori de bunuri și servicii și potențiali parteneri implicați în industrie au participat la acest eveniment pentru a discuta oportunitățile de a crea parteneriate viitoare pentru a finaliza cu succes două proiecte strategice pentru Nuclearelectrica și pentru România: finalizarea Unităților 3 și 4 CANDU (New Build) ale Centralei Nucleare de la Cernavoda și Proiectul Reactoarelor Modulare Mici. În cadrul evenimentului, organizatorii au oferit participanților detalii despre domeniul de activitate, serviciile și calendarul de proiect pentru aceste proiecte energetice semnificative și au purtat discuții preliminare privind oportunitățile de parteneriat.

“Avem un angajament ferm de a dezvolta atât reactoare de mari dimensiuni, cât și reactoare modulare mici. Credem că ambele au un rol valoros de jucat. Reactoarele la scară mare pot asigura o energie electrică in banda curată și la prețuri accesibile iar, in plus, SMR-urile pot asigura flexibilitatea rețelei, precum și aplicații non-electrice, cum ar fi căldura și hidrogenul. Ambele sunt necesare pentru a asigura securitatea aprovizionării și decarbonizarea, iar România are nevoie de noi capacități nucleare, are nevoie de energie curată, stabilă și la prețuri accesibile, ca soluție pentru realizarea securitatii energetice și protecția consumatorilor.

De asemenea, ne angajăm să valorificăm expertiza de peste 26 de ani a companiei noastre în operarea nucleară la cele mai înalte standarde de siguranță și expertiza de peste 50 de ani a industriei nucleare românești și să devenim un lider regional în operare, un centru de producție și asamblare de componente și un centru de pregătire a viitoarei generații de ingineri nucleari. În acest sens, ne angajăm să construim parteneriate puternice și de încredere cu furnizorii locali și să implicăm industria românească în astfel de proiecte complexe.” – Cosmin Ghiță, director general al Nuclearelectrica.

“Recenta includere a energiei nucleare în Taxonomia pentru Finanțare Durabilă reprezintă un semnal pozitiv pentru dezvoltarea în continuare a proiectelor nucleare naționale și o recunoaștere clară a rolului acestei tehnologii în cadrul eforturilor europene de decarbonizare și de reducere a dependenței de importurile de energie. Evenimente precum Ziua Furnizorilor reprezintă o oportunitate de a consolida capacitățile industriei locale, de a identifica noi parteneriate și de a valorifica competențele, în beneficiul proiectelor nucleare naționale” – Dr. Teodor Chirica, Președinte Emerit, ROMATOM.

“Construirea unui lanț de aprovizionare robust pentru tehnologia nucleară avansată de mâine a fost o prioritate la NuScale încă din prima zi”, a declarat John Hopkins, președinte și director executiv al NuScale Power. “Le mulțumim partenerilor noștri din lanțul de aprovizionare, atât din SUA, cât și din străinătate, pentru sprijinul lor continuu și așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu acești producători globali în timp ce construim primul SMR NuScale în România. De asemenea, suntem încrezători în potențialul furnizorilor din industria nucleară din România de a participa la un proiect atât de important pentru România.”    

“Reactoarele nucleare CANDU de la Cernavoda au oferit României o mare fiabilitate și securitate energetică, generând 20% din energia electrică a țării, și au contribuit la un aer mai curat prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu peste 10 milioane de tone de CO2 pe an. Toate acestea în timp ce produc energie la cel mai mic cost dintre toate sursele de energie. În calitate de administrator și producător de echipamente originale ale tehnologiei CANDU, SNC-Lavalin este prezentă în România din 1992, când a fost dezvoltat primul reactor de la Cernavoda. Așteptăm cu nerăbdare să ne asociem cu furnizorii SNN și ROMATOM pentru finalizarea construcțiilor noi ale Unităților 3 și 4 de la Centrala Nucleară Cernavoda”, a declarat Bill Fox, vicepreședinte executiv, Nuclear, Canada, SNC Lavalin.

Pe baza studiului ROMATOM privind capacitatea industriei nucleare românești de a participa la dezvoltarea programului nuclear românesc, se estimează că potențialul de participare a industriei nucleare românești, cu referire la bunurile și serviciile identificate în acest studiu, poate fi evaluat la aproximativ 1-1,6 miliarde de euro, ceea ce ar reprezenta între 25% și 40% din valoarea totală a contractului de inginerie, procurare, construcție și punere în funcțiune, reprezentând astfel o contribuție semnificativă cu impact major asupra economiei naționale și reindustrializării acesteia. Studiul estimează, de asemenea, că industria locală poate asigura maximum 19.000 de locuri de muncă angajate în dezvoltarea programului nuclear românesc (11.000 de locuri de muncă existente plus 8.000 de locuri de muncă ce pot fi create în cazul în care se primesc comenzi).

Potrivit raportului Agenției Internaționale pentru Energie în colaborare cu Agenția pentru Energie Nucleară, realizat în 2020, în ceea ce privește costurile energiei electrice, retehnologizarea unităților nucleare are cel mai mic cost al energiei electrice dintre toate sursele de energie – în medie 32 USD/MWh (față de 50 USD/MWh pentru energia eoliană; 56 USD/MWh pentru panourile solare; 91 USD/MWh pentru centralele pe bază de cărbune). Costul energiei generate de noile capacități nucleare, de o nouă dimensiune, este de 69 USD/MWh, potrivit aceluiași raport.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*