Cel mai bun mod de călători în această vară?

Avion

Avion, mașină sau tren? Care este cea mai bună variantă pentru concediu? Dacă pleci în vacanță, dar nu ești sigur dacă ar trebui să iei avionul, mașina sau trenul, am făcut o listă de argumente pro și contra, pentru fiecare dintre ele.

Creșterea accelerată a prețului la carburanți a influențat considerabil bugetele pentru vacanțele din vara acestui an. Dacă până nu de curând, agențiile de turism se duelau în oferte care mai de care mai atrăgătoare, anul acesta, costurile biletelor de avion au ridicat prețul ofertelor primite de la agențiile de turism. De aceea, din ce în ce mai mulți turiști preferă să își compună propriul pachet turistic, în funcție de bugetul de care dispun, fără a mai apela la intermediari.

 

Avion

În ceea ce privește costul cazărilor, acesta nu a fluctuat foarte mult față de anii trecuți, nici în România, nici în străinătate. Problema apare când discutăm despre transport, deoarece aici s-au scumpit considerabil toate opțiunile. De aceea îți propun să le luăm pe rând și să vedem care este cea mai accesibilă și potrivită variantă pentru tine.

Prima variantă de călătorie: avionul

Anii trecuți, avionul era principala metodă de deplasare în concediu folosită de turiștii care aveau sejururi scurte de 3-5 zile. La o vacanță atât de scurtă, nu îți permiți să pierzi două zile pe drum, iar cel mai mare avantaj al zborului cu avionul este timpul. Avionul a rămas cea mai rapidă variantă de transport comercial, dacă ai zbor direct. Există situații în care ai zboruri cu escală și ajungi să pierzi o zi întreagă prin aeroporturi.

Al doilea mare avantaj al zborului cu avionul, este confortul. În avion beneficiezi de aer condiționat, scaune confortabile, snack-uri și chiar televizoare cu filme, în cazul anumitor companii de zbor.

În 2022, dacă alegi să pleci în vacanță cu avionul, trebuie să ții cont de două lucruri: prețurile biletelor au crescut considerabil față de anul trecut și există o criză de personal pe toate aeroporturile mari din Europa, astfel încât riști să-ți strici vacanța din cauza unui zbor anulat sau a unui bagaj rătăcit.

A doua opțiune de călătorie: trenul

România are una dintre cele mai extinse rețele feroviare din Europa și, deși nu sunt cea mai rapidă modalitate de deplasare prin România, pentru călătorii pe distanțe scurte, trenurile pot fi luate în considerare.

Cale ferată

În prezent, CFR Călători nu mai reprezintă singura opțiune de călătorie pe cale ferată, întrucât au apărut mai multe companii private care operează trenuri pe diverse rute din țară.

Cel mai mare dezavantaj al călătoriei cu trenul este faptul că merge foarte încet, iar vara, când sunt temperaturi foarte ridicate, merge și mai încet decât de obicei. Trenul este o variantă bună de a călători dacă vrei să economisești bani și nu te grăbești foarte tare. Din toate cele trei opțiuni de transport pentru vacanță analizate în acest articol, trenul este cel mai accesibil din punct de vedere al prețului.

Un alt avantaj al mersului cu trenul este faptul că poți admira peisajele frumoase, și că, de anul acesta, există curse directe din București – Gara de Nord și către destinații străine, precum Varna, din Bulgaria, sau Istanbul, din Turcia.

Dacă te hotărăști să iei trenul, poți să stai pe spate și să te relaxezi câteva ore. După ce ai terminat de urmărit peisajul și te plictisești puțin de la drum, îți recomand să folosești smartphone-ul pentru divertisment.

Poți descărca câteva jocuri populare, sau te poți juca direct online. Dacă vrei ceva rapid și cu multă adrenalină, te poți bucura de o mare varietate de pacanele online, sau shootere. Dacă îți plac mai mult jocurile intelectuale, îți recomand să încerci „Cum să fii milionar” sau alte tipuri de jocuri trivia. Dacă drumul este cu adevărat lung și ajungi să dormi câteva ore în tren, poți să-ți ocupi timpul cu o carte bună, până te fură somnul.

A treia opțiune de călătorie: mașina personală

Mașina personală este varianta preferată a celor ce nu vor să respecte nici un program și vor să meargă să se oprească de fiecare dată când văd ceva interesant pe drum. Dacă îți faci un itinerariu bine pus la punct, înainte de a pleca de acasă, nu vei avea nici o surpriză pe drum.

Anul acesta va trebui însă, să îți calculezi bine banii de benzină, deoarece preturile la carburant au crescut într-un mod accelerat în toate țările europene. Trebuie să faci un mic studiu de piață înainte de a pleca la drum, în care să verifici prețurile la carburanți din fiecare țară pe care o traversezi.

Un alt dezavantaj al călătoriei cu mașina personală constă în cozile kilometrice la anumite granițe. Trebuie să iei în calcul și posibilitatea de a pierde câteva ore bune până a trece o vamă.

Acum că știi care sunt beneficiile și dezavantajele fiecărui tip de transport, urmează doar să-ți alegi destinația și perioada pentru vacanța de vis. Recomandarea noastră este că, dacă mergi într-o zonă exotică, cu temperaturi ridicate tot anul, e mai bine să optezi pentru septembrie sau chiar octombrie, când îți planifici călătoria. Temperaturile vor fi la fel, însă biletele de avion vor fi mai ieftine, drumurile mai goale și vămile mai puțin aglomerate.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*