Noi capacități de stocare a gunoiului de grajd pentru prevenirea poluării apelor cu nitrați

Platformă de stocare a gunoiului de grajd. FOTO Ministerul Mediului

Având în vedere specificul României, gospodărirea gunoiului de grajd la nivel de comună s-a dovedit cea mai eficientă soluție pentru combaterea poluării cu nitrați. Din acest motiv, fermierii din localitatea Puiești, județul Buzău, au de acum la dispoziție două platforme comunale pentru colectarea și gestionarea gunoiului de grajd, în strictă conformitate cu reglementările europene și naționale în vigoare privind prevenirea poluării apelor cu nitrați din surse agricole.

Cele două noi platforme recepționate au capacitatea de 2.144 mc/an si 1.800 mc/an, valoarea totală a investițiilor fiind de 3.143.988 lei, din care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a contribuit cu cca. 92%,  cofinanțarea UAT fiind de 258.743 lei. Aceste platforme asigură accesul facil al tuturor crescătorilor de animale din zonă la o infrastructură conformă pentru stocarea gunoiului de grajd, așa cum prevede Programul de Acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole. Se evită, astfel, depozitarea gunoiului de grajd direct pe pământ, fapt care duce la poluarea apei freatice cu nitrați.

Prin Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN), investițiile finanțate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) oferă autorităților locale beneficiare, pe lângă fiecare platformă construită, și un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării și împrăștierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o mașină de împrăștiat compostul și o cisternă vidanjă. UAT-urile vor decide asupra modului în care costurile de exploatare ale platformei urmează a fi acoperite, printr-o hotărâre a Consiliului Local. Astfel, compostul rezultat (mranița) va putea fi valorificat prin vânzare, împrăștiere pe terenurile agricole sau, în funcție de contractul încheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu.

Pe lângă beneficiile de mediu, fermierii și gospodarii, care fac dovada predării gunoiului de grajd pe platforma comunală, sunt considerați, de către APIA și AFIR, conformi din punctul de vedere a capacităților de stocare, fapt care îi scutește pe aceștia de investiții proprii în platforme individuale.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*