VIDEO Președintele Asociației Delta Dunării, Cătălin Țibuleac a anunțat identificarea somnului african în Deltă. Aceasta poate pune în pericol celelalte specii de pește

Somn african. FOTO Asociația Delta Dunării

Președintele Asociației Delta Dunării, Cătălin Țibuleac, a anunțat identificarea unei specii de pește agresive în apele interioare ale Deltei și anume somnul african, acesta putând reprezenta un pericol pentru speciile autohtone.

Din păcate, Delta Dunării se confruntă cu o nouă problemă, mai exact identificarea în apele interioare a unei specii de pește noi, agresive asupra celorlalte specii de pește, mai exact somnul african. Ieri au fost capturate zece exemplare în zona Dunărea Veche, exemplare destul de mari, care arată că răspândirea acestui tip de pește este una destul de mare. Ne confruntăm cu o problemă gravă asupra resursei piscicole din Deltă. Din discuțiile cu specialiștii – aici pot să îl menționez pe domnul director Deac, directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Mediului din București – rezultă că această specie de pește este una foarte agresivă și dacă nu se iau urgent măsuri vom avea mari probleme asupra resursei piscicole autohtone și așa mult diminuate”, a declarat Cătălin Țibuleac.

El a precizat că o măsură ar fi informarea pescarilor pentru a reține acest tip de pește și nu a-l mai reda mediului natural.

O primă măsura ar fi informarea imediată și corectă a pescarilor sportivi-recreativi, dar și a celor comerciali care ar trebui să rețină acest tip pește și să nu-l redea în mediul natural. O altă măsură ar fi de regândire a ordinului de prohibiție în sensul de a scoate sistemul de catching release pentru specia somn. Pescarii nu cunosc foarte bine cum arată acest somn african, sens în care este bine să intervenim asupra ordinului tocmai pentru a limita eventuale confuzii în acest sens”, a spus Țibuleac.

El a menționat că deocamdată nu se știe cum a ajuns această specie în Delta Dunării.

Un mare semn de întrebare rămâne cum a ajuns această specie de pește în Deltă și sper ca autoritățile abilitate să intervină rapid pentru identificarea modalității în care somnul african a ajuns în apele interioare ale Deltei”, a afirmat președintele Asociației Delta Dunării.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*