Rezolv și Low Carbon anunță un nou proiect eolian onshore de 650MW

Rezolv și Low Carbon anunță un nou proiect eolian onshore de 650MW. FOTO: Rezolv

Producătorul independent de energie regenerabilă Rezolv Energy, prezent pe piețele din Europa Centrală și de Sud-Est, anunță dezvoltarea a 2 parcuri eoliene onshore cu o capacitate combinată de 600MW în România în parteneriat cu Low Carbon.

Parcurile sunt localizate în Constanța, în comunele Adamclisi și Deleni, iar racordarea lor la rețea este comună. Capacitatea combinată a celor 2 parcuri eoline onshore plasează proiectul în topul celor cele mai mari de acest tip din Europa. Proiectul eolian va beneficia de resursele naturale de vânt din regiune, terenul drept și infrastructura energetică interconectată din zonă. Se estimează că parcul va genera suficientă energie verde pentru a alimenta 332.000 locuințe și va preveni acumularea a peste 220.000 de tone de CO2 în fiecare an, contribuind astfel la atingerea obiectivelor asumate de Uniunea Europeană și România pentru 2030 și 2050 privind protecția mediului înconjurător.

Low Carbon administrează proiectele de la Adamclisi și Deleni încă din 2020, când investitorul a început negocierile tranzacției cu dezvoltatorii locali și Nero Renewables NV. Rezolv a achiziționat pachetul majoritar de 51% și se așteaptă să finalizeze tranzacția până în trimestrul 2 din 2023.

Noul proiect Rezolv Energy vine după ce în ultimele luni compania a anunțat alte 2 tranzacții majore: parcul eolian Vis Viva de 450MW situat la sud de Buzău, precum și parcul fotovoltaic de 1.044MW din Arad, care va deveni cel mai mare din Europa. Astfel, capacitatea totală combinată a proiectelor Rezolv în România ajunge la peste 2GW, respectiv 1GW de energie eoliană și mai mult de 1GW de energie solară, ceea ce înseamnă suficientă energie pentru a alimenta 974.000 de case.

Rezolv s-a lansat la începutul acestui an, cu sprijinul unei investiții de 500 de milioane de euro din partea Actis, un investitor global de top în infrastructură durabilă. Rezolv și-a propus să construiască un portofoliu de multi-gigawați de energie eoliană, solară și de stocare a energiei în Europa Centrală și de Sud-Est, prin preluarea proiectelor de energie verde în stadii avansate de dezvoltare până la construcție și operarea pe termen lung. Compania dezvoltă proiecte de energie verde, fără subvenții, la un preț stabil, pe termen lung, pentru utilizatorii industriali și comerciali și pentru alți beneficiari care operează în regiune.

„Companiile și guvernele din întreaga lume favorizează din ce în ce mai mult adoptarea de energie regenerabilă curată, rentabilă și rapidă de construit. Cu peste 2 GW de surse regenerabile acum în dezvoltare în România, suntem mândri să jucăm un rol crucial în diversificarea și creșterea securității aprovizionării, reducând în același timp dependența țării de sursele de energie neregenerabile”, a declarat Jim Campion, Chief Executive în cadrul Rezolv Energy.

„Rolul central al energiei regenerabile în atenuarea schimbărilor climatice este incontestabil și a fost un punct esențial pe agenda summit-ului recent COP27 de la Sharm el-Sheikh. Având în vedere că energia verde va furniza în viitor, în scenarii energetice conforme cu acordul de la Paris, două treimi din producția globală de energie până în 2050, cel mai recent proiect al nostru este conceput să aducă o contribuție importantă la tranziția energetică a continentului și la obiectivele sale ambițioase de zero emisii. Proiectele de la Adamclisi și Deleni vor aduce, de asemenea, o contribuție semnificativă la obiectivele noastre de a dezvolta 20GW de energie regenerabilă și de a atinge zero emisii de carbon până la sfârșitul deceniului. Suntem încântați să livrăm proiectul în parteneriat cu Rezolv Energy, ca parte a angajamentului nostru comun de a genera investiții durabile la scară largă în beneficiul generațiilor viitoare”, a declarat Roy Bedlow, Chief Executive la Low Carbon.

Jaroslava Korpanec, Partner and Head of Central & Eastern Europe în cadrul Actis, a declarat: „Acest anunț demonstrează angajamentul nostru de a susține obiectivele Rezolv de a construi un portofoliu de multi-gigawați de energie solară și eoliană în următorii ani, ajutând companiile și comunitățile din regiune să își satisfacă nevoile energetice prin generarea de energie curată și regenerabilă care sprijină obiectivul nostru de zero emisii de carbon”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*