Parapet și Blue Line Energy anunță finalizarea lucrărilor la prima centrală mixtă fotovoltaică și eoliană din țară, în județul Tulcea

FOTO Parapet

Parapet, companie de construcții în sectorul energiei solare cu sedii la Cluj-Napoca și Nurnberg, și Blue Line Energy, producător de energie din surse regenerabile și deținător de licență ESRE începând cu anul 2007, anunță finalizarea construcției unei centrale fotovoltaice de 1,1  MW, instalată în incinta parcului eolian Beștepte, județul Tulcea. Este primul proiect hibrid de producere a energiei din surse regenerabile din țară, potrivit datelor companiei naționale de transport a energiei electrice din România. Capacitatea totală instalată a centralei hibrid se ridică în prezent la 7,25 MW și are la bază o investiție de aproximativ 10 milioane de euro.

Proiectul centralei fotovoltaice a presupus implementarea soluțiilor Parapet de infrastructură mecanică prin amplasarea a 2.652  de panouri fotovoltaice în vecinătatea celor 3 turbine eoliene instalate în Parcul Beștepe, funcțional încă din 2014. Sistemul instalat asigură o producție anuală totală de 24 GW, contribuind la reducerea cu 20.400 tone/an a emisiilor de dioxid de carbon.

„Proiectul parcului hibrid solar și eolian de la Beștepe, județul Tulcea, este unul de pionierat ce vine în întâmpinarea țintelor ambițioase ale României de decarbonizare și asigurare a unor surse sustenabile de producere a energiei electrice. Datorită hibridizării, capacitatea instalată duce la variații mai reduse în procesul producției de energie, la o mai bună utilizare a sistemelor de transport și de distribuție și, implicit, la menținerea stabilității rețelelor. Salutăm parteneriatul cu Blue Line Energy și mizăm pe extinderea proiectelor de acest fel, pentru o tranziție energetică sustenabilă”, a declarat Andrada Moldovan, CEO Parapet.

Centrala electrică mixtă se află în perioada de probe tehnologice, urmând ca sistemul fotovoltaic să fie pe deplin integrat în infrastructura existentă. Componenta eoliană a centralei este funcțională încă din 2014.

“Ne propunem hibridizarea tuturor centralelor pe care le deținem precum și finalizarea investițiilor începute deja pentru construirea unor noi capacități de producție. O prioritate pentru companie este finalizarea investițiilor propuse în capacitățile de stocare aprobate deja de către autoritățile competente în cadrul proiectelor hibride”,  au declarat reprezentanții Blue Line Energy.     

În noua configurație, centrala fotovoltaică va produce o cantitate mai mare de energie electrică în perioada de vară când scade producția din surse eoliene, asigurând astfel variații mai reduse în procesul de generare a energiei. Proiectul a asigurat o creștere a numărului locurilor de muncă pe parcursul construcției centralei și în perioda de exploatare. Totodată, a implicat furnizori de servicii și echipamente atât la nivel regional, național, cât și internațional.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*