Moody’s reconfirmã ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Marcel Boloș. FOTO MIPE

Agenția de rating Moody’s a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3 pentru datoria pe termen lung și P-3 pentru datoria pe termen scurt, precum și perspectiva stabilã.

Confirmarea ratingurilor reflectã, în opinia agenției, perspectivele robuste de creștere pe termen mediu ale României, susținute de fondurile alocate de Uniunea Europeanã și fluxurile de investiții strãine directe.

„Vedem cã cele mai respectate agenții de rating din lume reconfirmã stabilitatea economicã a României. Dupã Fitch și S&P, Moody’s vine cu o nouã confirmare a faptului cã Guvernul actual a luat mãsurile necesare și corecte pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizelor recente, precum și pentru asigurarea unor finanțe publice sustenabile. Angajamentul nostru pentru buna guvernare și reformele economice, a condus la aceastã perspectivã din partea agențiilor de rating. Este un anunț care contribuie la menținerea unui climat economic favorabil, la reducerea costurilor de finanțare și la promovarea investițiilor în țara noastrã. Cu toate acestea, este important de subliniat cã, în ciuda acestei vești pozitive, mai avem foarte mult de muncã. Nevoia de a continua reformele și mãsurile care asigurã consolidarea fiscal-bugetarã rãmân prioritãțile Ministerului Finanțelor, pentru a promova dezvoltarea economicã durabilã și a securiza investițiile din fonduri europene”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

În opinia agenției, economia României va înregistra o creștere de 2% în anul 2023, respectiv de 3,2% în 2024 și 3,5% în 2025 în linie cu potențialul de creștere al economiei, perspectivele favorabile fiind susținute de niveluri ridicate de investiții strãine directe și de alocãri de fonduri în cadrul programelor Uniunii Europene.

De asemenea agenția apreciazã cã tendința de creștere rapidã a productivitãții muncii va continua, pe mãsurã ce România va reduce ecartul fațã de economiile europene mai avansate, iar reformele și investițiile din PNRR și din alte instrumente vor începe sã aibã un impact asupra potențialului de creștere al economiei.

Agenția mai precieazã cã deși nivelul datoriei publice este la un nivel confortabil, existã riscul deteriorãrii treptate în condițiile materializãrii unor deficite bugetare ridicate și a creșterii costurilor de finanțare.

Principalii factori ce pot contribui la îmbunãtãțirea ratingului de țarã sau a perspectivei sunt reducerea semnificativã și durabilã a deficitului fiscal și a deficitului de cont curent. Totodatã, consolidarea suplimentarã a potențialului de creștere a economiei și a sustenabilitãții fiscale a Guvernului prin adoptarea de reforme în cadrul PNRR poate reprezenta un alt factor pozitiv.

Înrãutãțirea ratingului de țarã sau a perspectivei se pot materializa în condițiile în care Guvernul nu ar implementa mãsuri pentru a obține o consolidare fiscalã în vederea reducerii deficitelor, incapacitatea de a implementa reformele asumate prin PNRR și accesarea finanțãrii aferente precum și o escaladare a tensiunilor geopolitice regionale.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*