MiSo Architects: Piața de design interior din România se dezvoltă accelerat. Cererea pentru amenajări rămâne ridicată pe segmentul high-end, cu bugete de peste la 300.000 euro

Piața de design interior din România se dezvoltă accelerat. FOTO Endless Marketing

Piața de design interior continuă să se dezvolte accelerat în 2024, pe fondul interesului ridicat pentru amenajarea locuințelor de lux și a apartamentelor pentru închiriat. Românii alocă bugete de la 30.000 de euro pentru un studio, până la peste 300.000 de euro pentru vile și penthouse-uri, arată o analiză MiSo Architects, unul dintre principalele studiouri de design interior din România, pe segmentul high-end, cu o prezență de 10 ani în industrie.

MiSo Architects aniversează anul acesta 10 ani pe piața de design și arhitectură de interior, timp în care domeniul s-a schimbat la 360 de grade, piața devenind mai stabilă și mai puternică.

“Din perspectiva noastră, piața a crescut vizibil în ultimii ani și este incomparabilă cu felul în care arăta acum 10 ani, atunci când am înființat MiSo Architects. Suntem pe un trend ascendent cu siguranță, chiar dacă situațiile globale generează periodic momente de ușoară stagnare, dar noi le numim liniștea dinaintea furtunii. Pandemia a resetat și recalibrat multe domenii de business, și nu numai. În segmentul nostru de amenajări interioare s-a văzut clar un interes crescut îndreptat către investițiile făcute în amenajarea locuințelor. Am observat acest lucru în bugetele pe care clienții noștri le-au alocat pentru proiectele de design interior, dar și în doza sporită de încredere pe care au început să o acorde specialiștilor din domeniu. Prin urmare, în 2024, piața de design interior urcă la un nou nivel, unde este mai puternică și mai stabilă, cu o cerere mare din partea mai multor tipuri de clienți și pentru noi tipuri de proiecte imobiliare”, explică Sorana Leru, architect de interior și co-fondator MiSo Architects.

Cerere mare pentru amenajări de lux și high-end

Piața de design interior din România și-a lărgit aria de clienți și proiecte, iar cererea pentru amenajări de lux și high-end este în continuare un motor al acesteia, fiind din ce în ce mai mare de la an la an. Pentru 2024, MiSo Architects estimează o creștere de 15% a numărului de proiecte de amenajare high-end, pentru vile premium, penthouse-uri și apartamente de lux, cu bugete care pot depăși 300.000 euro per proiect.

“În cei 10 ani de activitate, segmentul de amenajări high-end a predominat și continuă să predomine în piața de design interior și în numărul de solicitări către noi, fiind un furnizor cu servicii dedicate pentru zona de lux, premium și high-end. Cum interesul continuă să crească pentru achiziția de penthouse-uri și de locuințe exclusiviste în România, în special în zona București-Ilfov, dar și în Brașov, cererea pentru amenajări interioare de lux rămâne ridicată, fiind alocate bugete impresionante pentru cele mai remarcabile amenajări interioare. Un exemplu recent este amenajarea unui penthouse din zona de nord a capitalei – Nightfall. Segmentul high-end reprezintă cea mai importantă parte din business-ul nostru, fiind completat de cel pentru amenajarea la cheie a locuințelor pentru închiriere, în general solicitată de români care locuiesc în străinătate și care nu doresc să fie prezenți pe șantier, dar nu numai”, spune Mihaela Tampiza, arhitect de interior și co-fondator MiSo Architects.

Românii din străinătate, printre principalii cumpărători de apartamente în România

De altfel, interesul românilor rămâne ridicat și pentru amenajări la cheie ale apartamentelor pentru închiriat, în special în orașele mari, fie pentru închiriere pe termen lung, fie în scop turistic. Astfel, MiSo Architects preconizează o creștere de 10% a numărului de proiecte de amenajare a locuințelor pentru închiriat, la 40% din totalul de proiecte de amenajare interioară în 2024.

“Amenajarea locuințelor este văzută ca o investiție în creșterea valorii acestora, fie că vorbim de valoarea chiriei lunare, fie că vorbim de prețul de vânzare. Serviciul de amenajare la cheie, adică de la distanță, fără prezența proprietarilor, are cea mai accelerată creștere, peste 25% dintre solicitanţi fiind români stabiliţi în străinătate, în toate colţurile lumii, de la New York, la Orientul Mijlociu, la Europa, care achiziționează apartamente cu scop de închiriere sau locuinţe de vacanţă în ţară, și pentru are alocă bugete între 30.000 euro și 200.000 euro pentru amenajare. Clienții apreciază mai mult timpul lor liber și preferă să ne delege nouă multe dintre obligațiile ce țin de proiect, astfel încât să se implice cât mai puțin. Dar pentru a ajunge la astfel de colaborări este nevoie de mulți ani de experiență pentru a putea oferi încrederea necesară beneficiarilor. După 10 ani pe piața de design interior din România, am obținut un statut privilegiat, prin clienți ce ne oferă această încredere, mulți fiind deja la a doua sau a treia amenajare cu noi. Dar este un statut obținut într-un deceniu de muncă intensă, ce nu se oprește aici”, explică Sorana Leru, architect de interior și co-fondator MiSo Architects.

Conceptele de sustenabilitate și mediu înconjurător, reflectate și în amenajări interioare

Totodată, ca tendință generală, specialiștii MiSo Architects sesizează o preocupare tot mai mare pentru concepte sustenabile, spații care să reflecte mediul înconjurător, să aducă tribut naturii și libertății de mișcare. Astfel, sunt folosite tot mai multe materiale, finisaje și produse inovatoare realizate din materiale prietenoase cu mediul, fiind o direcție care reprezintă viitorul.

“În plus, tehnologia ne ajută enorm în conceptele noastre de locuințe sustenabile. Totul a avansat incredibil de mult în ultimii ani și continuă într-un ritm alert, iar obligația noastră este să fim mereu la curent cu noile tendințe. Beneficiarii au înțeles că – acasă – nu este doar locul unde vii să dormi, ci este mult mai mult de atât – este locul cu care te identifici, unde lași la ușă stresul și provocările zilnice și te relaxezi, devii conștient de spațiul care te înconjoară. Tot procesul de proiectare a luat o tentă holistică”, conchide Mihaela Tampiza, arhitect de interior și co-fondator MiSo Architects.

Fondată în februarie 2014, MiSo Architects este una dintre principalele companii de design interior din România, singura cu sedii în două orașe din țară (București și Brașov) și cu o echipă în continuă dezvoltare. Oferind servicii premium de design interior, MiSo Architects implementează proiecte complete și la cheie, creand împreună cu clientul, spații unice atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Până în prezent, compania a avut peste 250 proiecte de amenajare interioară atât în România, cât și extern, în Turcia, Belgia și Italia, obținând multiple nominalizări și premii naționale, inclusiv la Anuala de Arhitectură București, dar și un premiu internațional BIG SEE. Cu misiunea de a transforma orice spațiu într-o destinație impresionantă, obiectivele principale ale MiSo Architects sunt orientate spre crearea de spații și produse care găsesc echilibrul între funcționalitate, durabilitate, eficiență și frumusețe.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*