Platformă comunală de depozitare a gunoiului de grajd finanțată de MMAP în localitatea Şotânga, Dâmbovița

Platformă comunală de depozitare a gunoiului de grajd. FOTO Ministerul Mediului

Locuitorii din comuna Şotânga, județul Dâmboviţa, au la dispoziţie, de acum, propria platforma comunală de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd, finanțată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN).

Noua platformă are o capacitate de 1.620 de metri cubi/an. Investiția totală pentru amenajarea acesteia și achiziționarea utilajelor necesare unei bune funcționări a fost de 1.701.061 lei, din care bugetul local a contribuit cu 4.3% din investitie, restul de aproximativ 73.146 de lei fiind asigurat de MMAP.  Setul de utilaje primit de UAT este destinat organizării unui sistem public de colectare a gunoiului de grajd de la crescătorii de animale. În plus, echipamentele asigură un management corect în vederea obținerii unui îngrășământ organic de calitate şi la împrăștierea compostului rezultat (mraniţa) pe terenurile agricole.

„Am dorit să rezolvăm, în primul rând, calitatea apei pentru că pânza freatică de suprafață a avut probleme şi înainte. Comuna noastră a fost şi zonă de exploatare minieră, iar în combinaţie cu creşterea animalelor situaţia se agrava. Privim dezvoltarea zonei în ansamblu, fiecare bucățică trebuie să se încadreze într-un întreg, inclusiv platforma de gunoi de grajd să fie cuprinsă într-o vedere mai amplă. A trebuit să găsim surse de finanțare, am lucrat pe diverse programe de dezvoltare, urmează să accesăm şi să implementăm şi oportunităţile PNRR” a declarat Constantin Stroe, primarul localităţii Şotânga.

Gestionarea corectă a gunoiului de grajd reprezintă una dintre cele mai importante responsabilități ale crescătorilor de animale, dar și ale autorităților locale care stabilesc modul în care costurile de exploatare a platformelor construite urmează a fi acoperite, printr-o hotărâre a Consiliului Local.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*