Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a semnat clasarea ca monument istoric a Penitenciarului Pitești

Raluca Turcan. FOTO Ministerul Culturii

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a semnat ordinul de clasare ca monument istoric a ansamblului Penitenciarului Pitești – Fosta închisoare a deținuților politici, situat în Municipiul Pitesti. Astfel, Penitenciarul Pitești a fost inclus în Lista Monumentelor Istorice și i s-a conferit, la inițiativa Ministerului Culturii și cu sprijinul Direcției Județene pentru Cultură Argeș, regimul de monument istoric de grupă A.

Experți și specialiști atestați de către Ministerul Culturii au întocmit studiul istorico-arhitectural care a stat la baza deciziei de clasare ca monument istoric a Penitenciarului Pitești care va fi, începând de astăzi, supus Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Aceștia au luat în calcul importanța și încărcătura istorică deosebită a unuia dintre cele mai întunecate locuri aparținând memoriei comunismului în România.

„Închisoarea de la Pitești este o amintire dureroasă, dar și o mărturie a forței spiritului uman de a rezista și de a se opune opresiunii. Clasarea Penitenciarului Pitești este un moment deosebit de important în încercarea de a conștientiza și recupera istoria recentă a României. Povestea închisorii de la Pitești și a Experimentului Pitești ajută la cinstirea victimelor și a curajului celor care au luptat împotriva nedreptăților regimului comunist. De asemenea, recunoașterea Închisorii drept monument istoric îi reconfirmă poziția ca simbol al luptei împotriva opresiunii comuniste în România și simbol al protejării valorilor democratice”, a declarat Ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*