Ministerul Culturii repornește schema de ajutor de stat pentru susținerea industriei cinematografice

Caravana filmului românesc. FOTO Pixabay.com

Guvernul României a adoptat, în ședința de guvern, Ordonanța de urgență privind înființarea Oficiului de Film și Investiții Culturale, precum și pentru stabilirea unor măsuri instituționale referitoare la gestionarea schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii de film și producției de film în România, un instrument de atragere a investițiilor în domeniul producției de opere audiovizuale.

Ordonanța de urgență se referă la:

Înființarea Oficiului de Film și Investiții Culturale, instituție subordonată Ministerului Culturii.

Transferul schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea industriei cinematografice instituită prin H.G. nr. 421/2018 din administrarea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului în administrarea Oficiului de Film și Investiții Culturale.

Prelungirea perioadei de aplicare a legislației curente a schemei de ajutor de stat până la 31 decembrie 2024.

„Era absolut necesar să venim în sprijinul industriei cinematografice și să ne onorăm promisiunea de a reporni motoarele unui sector cultural esențial pentru  România. Cred că este un pas vital cel pe care l-am făcut astăzi, în contextul în care mai multe țări din regiune au programe funcționale și atractive pentru producători. Schema de ajutor de stat s-a aflat, în mod nedrept, într-un blocaj administrativ încă din februarie 2021, iar repornirea și prelungirea acesteia vor pune din nou țara noastră pe harta destinațiilor internaționale de producție, oferind șansa profesioniștilor români să se întoarcă acasă”, a transmis ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Totodată, prin prelungirea schemei de ajutor de stat se estimează atragerea unor investiții directe în domeniul producției de opere audiovizuale, dar și în domeniile culturale conexe.

Începând cu data de 30 septembrie 2023, Oficiul de Film și Investiții Culturale va relua analiza proiectelor depuse, va analiza rapoartele de audit și va deconta cererile de plată pentru proiectele aprobate în sesiunile 2018 – 2020.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*