FOTO VIDEO Potențialul uimitor al Serbiei în materie de turism: Lacul Semetes, locul unde legenda inspiră oportunitățile de antreprenoriat

Lacul Semetes din Serbia. FOTO Ovidiu Oprea

O bijuterie cu adevărat spectaculoasă este întotdeauna greu de găsit și, adesea, vine învăluită de o poveste pe cinste sau chiar de o legendă iscoditoare. Iată de ce Lacul Semetes din Serbia poate fi catalogat drept o bijuterie dăruită sârbilor de însăși Mama Natură. Această perlă neșlefuită a turismului montan se găsește în Parcul Natural Kopaonik, la o altitudine de circa 900 de metri. Înconjurat pretutindeni de verdeață, lacul are o suprafață de doar 60 de metri pătrați, pe care pot fi admirate și câteva insulițe plutitoare. Despre adâncimea lacului nici măcar specialiștii nu se încumetă să vorbească. Se știe doar că oaza are formă de pâlnie, însă niciun explorator subacvatic n-a ajuns dincolo de adâncimea de 15 metri. Fundul lacului este acaparat de curenți foarte puternici, periculoși chiar și pentru cei mai experimentați scafandri.

Este însă în firea oamenilor să caute explicații, chiar și de domeniul fantasticului, pentru a-și potoli setea de cunoaștere. Așa pare că s-au născut legendele din undele acestui lac. Una dintre ele spune că în ziua paraznicului Sf. Chiril, pământul s-ar fi căscat și ar fi înghițit un preot, care a nesocotit voia lui Dumnezeu și a vrut să strângă recolta taman în zi de sărbătoare. În hăul astfel deschis, s-ar fi format acest lac de baraj natural, vechi de când lumea.

Iar așa cum Scoția are monstrul din Lochness, Serbia are și ea monstrul din Semetes. O legendă locală spune că, prin anii Evului Mediu, un viteaz al locului a fost adus aici pentru a ucide creatura care trăia în lac. Monstrul a fost răpus, dar legenda lui trăiește și încântă imaginația turiștilor care ajung în acest loc superb.

Despre turism în zona lacului Semetes se vorbește însă insuficient, după cum atrage atenția și Organizația Națională de Turism a Serbiei. Mult timp, aici se ajungea anevoios, iar multă lume evita destinația, în special din cauza drumurilor accidentate. Mai mult decât atât, tinerii au migrat din sat către zone mai prospere, lăsând în urmă bătrânii care să mai dea glas poveștilor cu iz de legendă.

Ceva ce în mod cert nu ține doar de legendă este faptul că Lacul Semetes este incredibil de frumos și cu adevărat unic în Europa, iar pentru a-l revitaliza și ca destinație turistică, a fost nevoie doar de un om și de o idee născută din suflet. Radan Anisijevic este de profesie navigator. A crescut în satul Semetes, la bunici, iar sedus iremediabil de splendoarea locului și de poveștile fantastice care i-au colorat copilăria, a pus aici bazele unei afaceri de care se ocupă el, soția și fiica sa.

Mai întâi și-a construit el o modestă casă de vacanță, din lemn, ca să se contopească perfect cu decorul naturii. I-a adăugat și o piscină, cu o arcă interesantă, din lemn, a cărei poveste o relatează ghidul turistic Simonida Popov Dihovicni:

„Înainte destrămării fostei Iugoslavii, acest domn urma să facă parte din echipajul unei nave numite Atlas, însă odată cu destrămarea fostei Iugoslavii el s-a retras în această zonă liniștită, pe marginea lacului, unde și-a construit o arcă menită să-l poarte către visurile sale”.

Iar povestea corabiei cu prova îndreptată spre lac se contopește foarte frumos cu cea a căsuțelor rustice din cadrul complexului, cărora proprietarul le-a dat numele câte unei capitale sau câte unui oraș simbol din statele care compuneau, până la mijlocul anilor `90, fosta Iugoslavie. Practic, de la bordul navei se văd toate orașele port în care navigatorul Radan Anisijevic n-a mai apucat să ajungă. Limitele visării se suprapun aici cu cele ale imaginației, iar oaspeții complexului amenajat cu atâta migală de jur împrejurul Lacului Semetes, pot visa în Dubrovnik, în Belgrad sau în Sarajevo în deplină liniște, cu simțurile mângâiate doar de susurul greierilor și de mirosul proaspăt de pin, pe o canapea sau într-un pat sculptat din lemn.

Prețul unei astfel de experiențe începe de la 120 de lei pe noapte, pentru o cameră dublă, iar un mic dejun consistent și savuros servit chiar pe malul lacului, în răcoarea revigorantă a dimineții, adaugă facturii echivalentul în dinari al 25 de lei de persoană.

„În afară de turismul obișnuit, turismul de familie și toate celelalte tipuri de turism, avem posibilitatea să găzduim aici evenimente deosebite: conferințe sau team-building-uri într-un peisaj ieșit din comun. Avem un total de 60 de locuri de cazare, avem o sală de conferințe, însă avem și o mulțime de oportunități pentru turismul de aventură, pe care le punem la dispoziția celor interesați. De exemplu, oferim posibilitatea de organizare a conferințelor sau a team-building-urilor în mijlocul naturii, în aer liber. De altfel, chiar primim destul de multe solicitări pentru organizare de reuniuni aici. Găzduim expoziții, conferințe pe teme culturale, istorice și nu numai. Aici vin să se întâlnească, de multe ori, și grupuri de iubitori ai muntelui și sporturilor care pot fi practicate pe munte, așa că ne place să credem că suntem destinația preferată a celor care iubesc natura”, a mărturisit, pentru BizPLUS, Radan Anisijevic, proprietarul complexului Semeteska Bajka.

Vila, căsuțele și cabanele complexului sunt mobilate rustic, cu piese sculptate din lemn, încât atmosfera de la interior pare o continuare a peisajului sublim ce poate fi admirat prin conturul ferestrelor. Cu toate acestea, facilitățile moderne n-aveau cum să ocolească zona. Apartamentele disponibile pentru închiriat la Semeteska Bajka au inclusiv jacuzzi, pentru momente romantice petrecute la căldura și lumina șemineului, după o zi întreagă de explorat împrejurimile.

Complexul în sine este o bijuterie a turismului rural. În tot ce a construit, proprietarul făcut tot posibilul pentru a păstra cât mai mult din farmecul și istoria locului. Iar o surpriză de-a dreptul interesantă este pivnița cu coniac produs chiar de puținii artizani ai acestei băuturi rămași în sat. Drumul către încăperea răcoroasă și obscură este deschis de mirosul fabulos al bunătăților din carne păstrate aici, la uscat, așa cum numai bătrânii de la sate mai știu s-o facă în ziua de azi.

Dar în pivnița lui Radan Anisijevic nu se află doar coniacuri, ci și vinuri și alte tipuri de băuturi alcoolice care toate poartă amprenta locului, fiind produse exclusiv în zonă. De altfel, complexul pune un mare accent pe experiența completă pe care le-o oferă clienților săi. Cine alege să își petreacă vacanța lângă lacul Semetes va avea parte și de un meniu regesc din care să aleagă ce-i place. În bucătăria complexului pâinea se plămâdește în covată din lemn, pentru a fi apoi coaptă în cuptor, exact ca pe vremuri. Alături, la proțap, se rumenește pe jar un miel.

Până la ora mesei, oaspeții complexului au multe alte lucruri de văzut și de făcut. În sezonul cald, se poate sta la plajă, pe șezlongurile de pe malul lacului, se poate pescui, copiii au locuri de joacă unde să își consume energia, în aer liber. De asemenea, plimbările scurte sau drumețiile în natură sunt foarte recomandante de cei de aici. Drumețul care se aventurează pe potecile din jurul lacului, ce duc spre munte, se poate opri, poate închide ochii și poate inspira în plămâni aerul proaspăt, sperând să inhaleze și o părticică din pitorescul întregului peisaj.

Farmecul care înconjoară lacul Semetes poate fi explorat însă în multe moduri, iar unul dintre acestea îl reprezintă competițiile de offroad. În zonă există trasee ideale pentru amatorii de senzații tari oferite de condusul curajos pe două sau patru roți. Anual, porțiunile de teren accidentat de pe lângă Lacul Semetes atrag zeci de împătimiți ai sporturilor extreme, care vin aici pentru a se elibera de stresul marilor orașe și de a se bucura de un hobby practicat în natură.

Așadar, locul continuă să sporească în popularitate, în special la recomandările celor care au trecut pe aici și au rămas impresionați. Un aspect cu care proprietarul complexului Semeteska Bajka se confruntă este lipsa forței de muncă în zonă. Majoritatea tinerilor au luat drumul marilor orașe, iar în satele dimprejur au mai rămas doar seniorii, care abia mai sunt în putere să-și ducă la bun sfârșir propriile treburi gospodărești. De aceea, Radan Anisijevic și-a mai setat încă un obiectiv de suflet, pe care vrea să îl atingă odată cu extinderea afacerii sale. Sârbul vrea să revitalizeze zona, să atragă familii tinere care să se stabilească din nou în Semetes și care să prospere concomitent cu turismul din acest loc absolut minunat.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*