FOTO VIDEO Delta Dunării, din nou în sărbătoare. Borșul de Pește de la Crișan aduce mii de turiști în inima Deltei

Sărbătoarea Borșului de Pește de la Crișan. FOTO Adrian Boioglu

Crișanul este una dintre puținele locații din Delta care face eforturi să aducă turiștii și prin alte moduri, după pandemie. “Sărbătoarea Borșului de Pește din Delta Dunării” este unul dintre acestea. Turiștii care ajung în zonă la început de toamnă au parte de combinația perfectă între gastronomie, tradiții și muzică de calitate.

Evenimentul a debutat vineri, 9 septembrie, la orele prânzului. Șalupele rapide care veneau cu turiști de la Tulcea au împânzit faleza îngustă. Primăria a amplasat o scenă în imediata apropiere a pontonului Navrom, iar grătarele au fost aprinse.

Ciorba de pește, vedeta din Delta Dunării a fost prima gata.

“Ingredientele pentru o ciorbă de pește sunt: cartofi,ceapă, roșii, pește, pește diversificat și mai sunt câteva secrete ale bucătarului pentru o rețetă reușită”, a mărturisit, pentru BizPLUS, unul dintre bucătarii care așteptau turiștii cu ceaunele pline.

Sărbătoarea borșului de Pește din Delta Dunării a ajuns deja la a 3-a ediție. Evenimentul din 2022 aduce la Crișan o serie de artiști de calibru. Direcția 5 deschid afișul alături de Radu Captari și Danubius Tulcea.

Diana Amelian, Alexandra Listrat, Marlene, Trupa Zagăn, Alex Trișcariu, Irina Apostol sunt și ei prezenți pe scenă pe 9 sau 10 septembrie. Dar deliciul publicului sunt ansamblurile locale. De la Crișan vine Rebalka. Mila 23 este reprezentată de Rusalka, Sinicika, Crasivaie Roza și Peștișorii Aurii, iar Veselka va încânta publicul spectator cu piese de la Caraorman.

Turismul din Delta Dunării a fost afectat de pandemie, așa că evenimentele sunt cele care reușesc să extindă sezonul dincolo de lunile iunie – septembrie.

Reprezentanții Asociației Delta Dunării, cea care promovează valorile, cultura și turismul deltaic, spun că astfel de evenimente erau foarte așteptate de turiști, dar și de localnici.

“Asemenea evenimente sunt așteptate cu mult dor de către turiști. Le-au lipsit aceste evenimente. Mii de turiști s-au adunat. Foarte mulți turiști și-au luat cazare, vor pleca duminică sau luni.  Dacă vorbim de gastronomie, aici veți găsi ce nu veți întâlni nicăieri în țară. Atâtea feluri de mâncare de mâncare din pește: mici, cârnați, sarmale, dincolo de clasicul pește prăjit sau ciorbă de pește sau storceag. Aici veți găsi o varietate de produse, toate din pește. În Deltă tradițiile sunt minunate. Avem ucraineni, avem ruși lipoveni, avem greci, avem machidoni, avem meglenoromâni. Avem o multitudine de tradiții, a explicat, pentru BizPLUS, Corina Davidov, purtătorul de cuvânt al Asociației Delta Dunării.

Gastronomia deltaică este la mare preț. Borșul de pește de la Crișan este ultimul eveniment mare al sezonului, după cel similar de la Jurilovca și înaintea sărbătorilor pe rit vechi.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*