Dezbatere publică pentru aprobarea normelor privind testarea și utilizarea ghizilor de turim

FOTO Ministerul Turismului

La sediul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului (MAT) a avut loc luni, 21 noiembrie, dezbaterea publică a proiectului Hotărârii Guvernului pentru aprobarea Normelor privind atestarea și utilizarea ghizilor de turism. Ședința a fost prezidată de secretarul general Darius Vodă.

„Legislația de profil trebuie îmbunătățită, astfel încât aceasta să corespundă nevoilor reale ale pieței și, totodată, să se alinieze recomandărilor europene. Drept urmare, proiectul de act normativ pe care îl dezbatem astăzi conține trei piloni importanți: redefinirea ghidului de turism, delimitarea sferei de activitate și de exercitare a acestei profesii, precum și stabilirea criteriilor şi condiţiilor pentru eliberarea ecusonului. Printre rezultatele pe care le dorim de la această inițiativă, menționez protejarea resursei umane din domeniu, dar și potențarea creșterii calității serviciilor din turism”, a declarat Darius Vodă, secretar general MAT.

Proiectul de act normativ își propune să reglementeaze, printre altele, condițiile privind exercitarea profesiei de ghid de turism pe teritoriul țării noastre, temporară sau ocazională, a cetățenilor UE/SEE/Confederației Elvețiene. Respectiv, în baza unei declarații transmise către MAT, însoțită de documente care dovedesc calificarea profesională, aceștia ar putea primi, fără costuri, un ecuson, valabil pentru o perioadă de maximum un an. Demersul se aliniază recomandărilor Comisiei Europene. Cu toate acestea, în cazul vizitării unor obiective turistice autohtone, se dorește introducerea obligativități de a fi contractați ghizi de turism atestați în România.

Categoriile de ghizi de turism, conform propunerilor venite în cadrul ședinței publice, ar putea fi redefinite astfel: ghid de turism intern (calificare), ghid de turism internațional (perfecționare) și ghid de turism specializat (specializare).

Alte sugestii și opinii formulate de către mediul asociativ vor fi analizate de specialiștii din cadrul MAT, în vederea completării/modificării proiectului de act normativ.

La dezbaterea publică au fost prezenți reprezentanți ai Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Comitetului Sectorial Turism Hoteluri Restaurante (CSTHR), Federației Naționale a Ghizilor de Turism din România (FNGTR), Asociației Incoming Romania (AIR), Asociației Ghizilor Montani din România, Asociației Alpin Sport, Asociației Turistice Ghizii României, Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) și InfoTravelRomania.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*