Delgaz Grid testează în premieră utilizarea hidrogenului în amestec cu gazele naturale

FOTO Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distribuție a gazelor naturale și a energiei electrice din cadrul grupului E.ON România, demarează luna aceasta un proiect pilot de testare a compatibilității și funcționării instalațiilor de utilizare și a componentelor sistemului de distribuție cu un amestec de gaze naturale (GN) și hidrogen (H2).

Proiectul se va desfășura în perioada noiembrie 2022 – octombrie 2024 și urmărește să analizeze și să demonstreze că, din punct de vedere tehnic, este posibilă și sigură adăugarea de hidrogen, în proporție de 20% din volum, în rețelele de distribuție și instalațiile de utilizare a gazelor naturale existente în România.

Scopul proiectului este atât de analiză a compatibilității și comportării elementelor rețelelor de distribuție selectate în proiectul pilot, respectiv a instalațiilor/aparatelor de utilizare aferente, la amestecul de GN-20% vol. H2, cât și de evaluare a posibilității de conversie a acestora la amestecul de GN–H2.

Instalațiile de utilizare ale consumatorilor (conducte, aparate de utilizare etc.) și elementele componente ale sistemului de distribuție (conducte, branșamente, fitinguri, armături, regulatoare, contoare etc.) nu vor fi modificate pentru acest proces.

Rezultatele proiectului vor servi drept model de bună practică pentru viitoarea proiecte și pentru utilizarea hidrogenului în diferite domenii (inclusiv pentru încălzire, prepararea apei calde menajere și a hranei).

„Noi credem că gazele verzi precum hidrogenul pot fi o parte integrantă a unei tranziții energetice sustenabile și de succes. De aceea, prin acest proiect dorim să demonstrăm valoarea rețelelor de distribuție ca infrastructură energetică cheie pentru o aprovizionare cu energie fără emisii de CO2″, declară Cristian Secoșan, directorul general al Delgaz Grid.

Proiectul se va desfășura în două etape. În prima etapă, compania va efectua testări în poligonul propriu de instruiri de la Mediaș. Vor fi testate etanșeitatea diverselor componente ale rețelei, combustia și alți parametri ai diferitelor tipuri de aparate de utilizare a gazelor naturale, respectiv centrale termice, convectoare, aragaz etc., de la diferiți producători. Va fi, totodată, analizată comportarea la amestecul de GN-H2 a tronsoanelor de rețea din oțel și polietilenă din poligon.

Etapa a doua are două faze și se va desfășura pe tronsoane de rețea din oțel și polietilenă, selectate pentru acest proiect, la care sunt racordați clienți.  Într-o primă fază, se vor realiza teste privind etanșeitatea, combustia etc. pe instalațiile și aparatele de utilizare existente la clienții racordați la aceste rețele. În această fază nu se va injecta hidrogen în rețelele de distribuție selectate. În faza a doua se vor realiza teste cu amestec (GN – 20% vol. H2) pentru a analiza comportamentul atât al elementelor de rețea selectate, cât și pe instalațiile și aparatele de utilizare ale consumatorilor.

Va fi asigurată, în prealabil, informarea clienților și obținerea acceptului acestora pentru realizarea testelor pe instalațiile/aparatele de utilizare din proprietate.

„Pe lângă energia electrică regenerabilă, importanța hidrogenului pentru viitorul sistem energetic fără carbon este din ce în ce mai mare. Prin urmare, este important să trecem de la teorie la practică și în România. Este exact ceea ce dorim să facem în acest proiect pilot”, a adăugat dr. Cristian Călin, coordonatorul proiectului.

Delgaz Grid va beneficia de suportul experților E.ON din Germania, unde au fost desfășurate numeroase astfel de proiecte. Compania își manifestă dorința de a colabora în cadrul acestui proiect cu instituțiile cu atribuții în domeniu și organizațiile interesate, care pot să contribuie cu expertiză și know-how.

Rezultatele proiectului pilot vor fi puse la dispoziția instituțiilor abilitate și a altor părți interesate din România, pentru elaborarea de reglementări tehnice preliminare, pentru conversia rețelelor existente la amestecuri GN-H2/H2 pur, respectiv pentru construirea de rețele de distribuție noi – „H2 ready”, având la bază rezultatele proiectelor pilot și reglementările preliminare din Europa și România.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*