Contract de finanțare de 100 de milioane de euro pentru decontarea cheltuielilor cu asistența acordată refugiaților din Ucraina, semnat între MIPE și MAI

Marcel Boloș. FOTO MIPE

Contractul de finanțare pentru decontarea sumei de 100 milioane de euro pentru sprijinul oferit de statul român cetățenilor proveniți din Ucraina a fost semnat astăzi de reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și cei ai Ministerului Afacerilor Interne, ca beneficiar al finanțării europene puse la dispoziție prin Programul Operațional Capital Uman.

„De la izbucnirea conflictului din Ucraina și până astăzi, au intrat pe teritoriul țării noastre peste 4 milioane de cetățeni ucraineni, majoritatea beneficiind de sprijin în spiritul solidarității care a caracterizat toate acțiunile României în acest context internațional dificil. Prin Programul Operațional Capital Uman, beneficiem de 100 de milioane de euro pentru sprijinul refugiaților din Ucraina, iar astăzi am semnat contractul de finanțare cu Ministerul Afacerilor Interne, prin intermediul căruia vor fi decontate cheltuielile. Vorbim de cheltuieli cu hran, îmbrăcăminte, adăpost, cazare pe termen lung, ajutor financiar de urgenţă sau servicii medicale”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Începând cu luna iulie 2022, prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 pot fi finanţate, în acord cu prevederile capitolului II din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 113/2022, acţiuni care vizează acoperirea nevoilor de bază imediate şi sprijin pentru cetăţenii ucraineni, străinii sau apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina, care au intrat în România prin punctele de trecere a frontierei cu Ucraina şi Republica Moldova.  Astfel, nevoile de bază ale persoanelor strămutate din Ucraina pe teritoriul României susținute de către statul român prin bugetul său la nivel naţional au putut fi parțial decontate din fonduri europene, mecanismul instituit prevăzând decontarea pe bază de cost unitar.

Cuantumul sprijinului care poate fi decontat din fonduri europene este cel stabilit prin Regulamentul (UE) 2022/2039 la 100 EUR pe săptămână pentru fiecare săptămână completă sau parţială în care persoana se află în România, pentru maximum 26 de săptămâni în total, începând cu data sosirii persoanei în România.

Sprijinul financiar acordat sub formă de cost unitar poate fi decontat pentru cheltuieli efectuate începând cu data de 24 februarie 2022 şi până la încetarea aplicării Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 care prevede măsuri de protecție temporară acordate persoanelor strămutate de Ucraina, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2023.

Cheltuielile vor fi decontate Ministerului Afacerilor Interne, pe baza listelor cu cetățenii străini și apatrizi pentru care se acordă acest sprijin.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*