Cseke Attila a afirmat că s-au înregistrat cereri de peste 3 miliarde de lei, în prima zi de la lansarea Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic

Clădire cu risc seismic. FOTO Ministerul Dezvoltării

În mai puțin de 24 de ore de la deschiderea sesiunii de depunere a cererilor de finanțare pentru Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic, Ministerul Dezvoltării a primit, în platforma digitală investitii.mdlpa.ro, 187 de cereri, în valoare de 3.660.683.734,57 lei – anunță ministrul Cseke Attila.

Dintre acestea, 121 de cereri, în valoare de 2.772.438.281,12 lei, sunt pentru clădiri multietajate cu destinație principală de locuință, iar 66 de cereri, în valoare de 888.245.453,45 lei, sunt pentru clădiri de interes și utilitate publică, aflate în proprietatea sau administrarea autorităților și instituțiilor administrației publice centrale sau locale.

Ministrul Cseke Attila a amintit că, începând din acest an, Ministerul Dezvoltării derulează Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, care, pentru anul 2023, are un buget alocat de 200 de milioane de lei din credite bugetare și 500 milioane de lei credite de angajament, iar finanțarea este de 100%. Ministerul nu cere cofinanțare nici de la locatari, nici de la autoritățile locale sau centrale, a precizat ministrul.

Termenul limită de depunere a cererilor de finanțare este 20 februarie 2023, ora 23:59, urmând ca, în 30 de zile de la expirarea acestui termen, MDLPA să verifice administrativ și să centralizeze solicitările transmise, în ordinea cronologică de înregistrare. Pentru cererile de finanțare neconforme, se vor solicita clarificări, iar solicitările revizuite vor primi un nou număr de înregistrare.

În limita creditelor de angajament aprobate anual cu această destinație, MDLPA întocmește listele-sinteză cu obiective propuse spre finanțare pe fiecare subprogram, liste care se vor aproba prin ordin al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației.

În vederea încheierii contractelor de finanțare, beneficiarii programului trebuie să încarce, în platforma digitală, hotărârea asociației de proprietari (în cazul clădirilor rezidențiale), documentația de avizare a lucrărilor de intervenții, devizul general, actul administrativ de aprobare a cheltuielilor finanțate de la bugetul local, certificatul de urbanism și avizele și acordurile solicitate prin acesta, autorizația de construire, precum și documentele care să prezinte stadiul fizic realizat (dacă este cazul).

Ministrul a subliniat: programul este unul multianual, de interes și utilitate publică, derulat în conformitate cu prevederile Legii nr. 212/2022, și, în cadrul programului, sunt incluse atât clădirile de locuințe multietajate, cât și clădirile publice, încadrate în clasa de risc seismic RsI sau RsII. Cererile de finanțare pot fi depuse de autoritățile publice locale și centrale.

Obiectivul Programului îl constituie finanțarea proiectării și execuției lucrărilor de consolidare la clădirile încadrate de către experți tehnici atestați pentru cerința fundamentală rezistență mecanică și stabilitate în clasa de risc seismic RsI sau RsII prin raport de expertiză tehnică, realizată în conformitate cu normativul Cod de proiectare seismică – Partea a III-a – Prevederi pentru evaluarea seismică a clădirilor existente, indicativ P100-3, în vigoare la data solicitării includerii în program, în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice, precum și asigurării funcționalității acestora conform tuturor cerințelor fundamentale și a creșterii eficienței energetice.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*