Cea mai amplă reformă vamală a Uniunii Europene din ultimii 55 de ani, susținută de ministrul Marcel Boloș în cadrul reuniunii ECOFIN

Marcel Boloș. FOTO MIPE

O delegație a Ministerului Finanțelor, condusã de domnul ministru Marcel Boloș, a participat la finele sãptãmânii trecute la reuniunea Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), desfãșuratã la Bruxelles, prima din mandatul Președinției spaniole.

Printre temele cheie de pe agendã s-au numãrat reformele structurale, politica fiscalã, coordonarea economicã, piețele financiare și alte teme relevante pentru dezvoltarea economicã durabilã și prosperitatea Uniunii Europene.

„Am susținut în cadrul discuțiilor necesitatea unor reforme structurale care sã promoveze o creștere economicã durabilã și echitabilã. Este foarte importantã coordonarea economicã între statele membre, pentru a consolida reziliența și stabilitatea în fața provocãrilor de care ne lovim. Politica fiscalã a fost, de asemenea, un subiect important al discuțiilor noastre. Am reiterat angajamentul României de a menține o politicã fiscalã responsabilã, care sã asigure echilibrul dintre nevoile financiare ale statului și sprijinul acordat cetãțenilor și sectorului privat. În același timp, am subliniat importanța promovãrii unor politici fiscale juste și echitabile pentru a stimula investițiile și dezvoltarea economicã sustenabilã”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Pe agenda ECOFIN s-a aflat și Comunicarea Comisiei privind pachetul ajustat de resurse proprii, care ar trebui sã genereze venituri anuale de pânã la 36 de miliarde de euro în perioada 2028-2030.

Miniștrii de finanțe din UE au discutat despre sprijinul financiar acordat Ucrainei, în contextul revizuirii Cadrului financiar multianual 2021-2027. Conform propunerii Comisiei, Facilitatea pentru Ucraina va asigura o finanțare de aproximativ 50 de miliarde de euro, sumã care va fi acordatã sub formã de granturi  și de credite. Finanțãrile se vor face în baza Planului pentru dezvoltarea economicã a Ucrainei elaborat de guvernul de la Kiev cu sprijinul Comisiei Europene.

Discuții pe tema reformei vamale

Reforma vamalã, cea mai ambițioasã și mai cuprinzãtoare de la înființarea Uniunii Vamale în 1968, a fost o altã temã de discuție.

„România susține principalele obiective ale reformei, în principal înființarea Autoritãții Vamale a UE și a Centrului de date vamale a UE”, a spus Marcel Boloș, ministrul finanțelor.

Propunerea Comisiei Europene, care va fi implementatã etapizat în urmãtorii 10 – 15 ani, se sprijinã pe trei piloni: dezvoltarea unui nou tip de parteneriat cu mediul de afaceri, o nouã abordare a controalelor vamale și modernizarea abordãrii comerțului electronic.

Autoritatea Vamalã a UE va avea rolul de a pune în comun expertiza și competențele care sunt în prezent disipate în UE, dar și de a conduce, coordona și sprijini autoritãțile vamale naționale.

Viitorul centru de date vamale al UE va fi motorul Uniunii Vamale și o condiție prealabilã pentru consolidarea supravegherii și simplificarea procedurilor.

Reuniuni bilaterale cu miniștrii finanțelor din Polonia și Spania

Dincolo de acestea, în contextul participãrii la adunarea ECOFIN, ministrul Marcel Boloș a participat la reuniuni bilaterale cu miniștri de finanțe din Spania și Polonia.

Reuniune bilateralã cu doamna Magdalena Rzeczkowska, ministrul polonez de finanțe

Cei doi minștri au discutat despre propunerea Comisiei privind pachetul ajustat de noi resurse la nivelul UE, în contextul unor viitoare discuții referitoare la eventualele modificãri ale cadrului financiar multianual 2021-2027. S-a punctat importanța alocãrilor aferente Politicii de Coeziune  la nivelul celor douã state, buget care în cazul României mobilizeazã investiții de peste 46 miliarde euro, în urmãtorii 7 ani.

De asemenea, au avut loc discuții pe tema digitalizãrii în domeniul administrãrii fiscale și autoritãților vamale, pentru îmbunãtãțirea rezultatelor privind colectarea veniturilor fiscale, cât și supravegerea consolidatã a lanțurilor de aprovizionare și a mãrfurilor. Cei doi miniștri s-au consultat pe tema utilizãrii inteligenței artificiale și proceselor automatizate în cadrul acestor sectoare din activitatea ministerelor.

Un alt subiect abordat a fost cel referitor la Banca de Investiții și Dezvoltare, urmând ca, pe parcursul urmãtoarelor luni, sã existe un dialog permanent între autoritãțile române și cele polone pentru un schimb de bune practici, în contextul operaționalizãrii acestei entitãți la nivelul României.

Ministrul Boloș a discutat cu Nadia Calviño, ministrul spaniol de finanțe, despre implementarea reformelor structurale cu impact asupra cheltuielilor publice pe care cele douã state le au în Planurile Naționale de Redresare și Reziliențã, inclusiv reformele privind pensiile din cadrul celor douã țãri.

Au fost discutate elemente privind propunerile legislative europene privind reforma guvernanței economice europene, în principal dimensiunea co-finanțãrilor aferente fondurilor europene.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*