Beneficiarii de ajutor de stat afectați de creșterea ROBOR, sprijiniți printr-o schemã de ajutor de minimis de peste 86 milioane lei

Ministerul Finanțelor. FOTO Ministerul Finanțelor

Ministerul Finanțelor continuã mãsurile de susținere a IMM-urilor prin propunerea unui act normativ necesar pentru insitituirea Schemei de ajutor de minimis pentru sprijinirea beneficiarilor de ajutor de stat, în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, afectați de creșterea ROBOR.
Schema de minimis, cu un buget de 86.560.000 lei, va finanța diferențele de dobândã care nu pot fi acoperite din ajutorul de stat aprobat prin acordurile de finanțare.

„Dacã vrem sã asigurãm un mediu investițional atractiv, trebuie sã venim spre contribuabili, care ne sunt alãturi, ca parteneri onești. Prin schemele de ajutor de stat și astfel de mãsuri de ajutor de minimis, venim cu un sprijin concret. Am propus aceastã schemã din bugetul MF pentru ca antreprenorii sã poatã acoperi diferențele de dobândã care au apãrut ca urmare a creșterii ROBOR, oferindu-le astfel posibilitatea sã facã ce stiu mai bine, adicã sã se concentreze pe dezvoltarea afacerilor pe care le-au construit”, a explicat ministrul Marcel Boloș.

Mãsura este necesarã întrucât în perioada aprilie 2020 – iunie 2022 au fost încheiate acorduri de finanțare în cadrul programului IMM INVEST ROMÂNIA, aprobat prin  Ordonanța de urgențã a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – IMM INVEST ROMÂNIA, și a Ordonanței de urgențã a Guvernului nr. 24/2022 privind aprobarea și finanțarea unor programe de garantare în domenii prioritare pentru economia româneascã cu modificãrile și completãrile ulterioare.
La momentul emiterii acordurilor de finanțare a fost calculatã ex ante valoarea dobânzilor pe 8 luni, respectiv 24 luni, de la data acordãrii creditului și în consecințã ajutorul de stat menționat în acordul de finanțare pentru beneficiar a fost calculat luând în calcul o anumitã valoare a ROBOR.
Având în vedere efectele generate de criza provocatã de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situația economicã și piața energiei au fost afectate în mod semnificativ, s-au înregistrat creșteri masive ale ROBOR fațã de rata dobânzii ROBOR prevãzutã în acordurile de finanțare, ceea ce a condus la majorarea cuantumului ajutorului de stat de natura grantului (care acoperã dobânzile și comisioanele) peste limita prevãzutã în acordurile de finanțare.
Programul va fi valabil pânã la data de 30 iunie 2024, cu respectarea dispozițiilor legii bugetului anual de stat și a prevederilor Regulamentului (UE) 2023/2831 al Comisiei din 13 decembrie 2023 privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis, iar plãțile în cadrul prezentei scheme se vor efectua pânã la data de 31 decembrie 2025.
Ajutorul de minimis aferent dobânzii se plãtește din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanțelor – Acțiuni generale și se vireazã trimestrial în contul FNGCIMM/FGCR/FRC, pe baza situațiilor centralizatoare privind dobânzile lunare datorate, transmise de instituțiile de credit.
Prin implementarea Programului se urmãrește:

acordarea de ajutor de minimis unui numãr de 9.200 de beneficiari;

menținerea locurilor de muncã și evitarea distrugerii capitalului IMM-urilor și a întreprinderilor cu capitalizare de piațã medie, parte fundamentalã a economiei românești;

asigurarea pentru fiecare beneficiar al schemelor de ajutor de stat implementate în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 a plãții celor 8, respectiv 24 luni de dobândã prevãzute de legislație;

asigurarea mãsurilor necesare pentru derularea activitãții curente precum și pentru continuarea și finalizarea investițiilor demarate de cãtre beneficiarii programului IMM INVEST ROMANIA prin accesarea finanțãrilor garantate  în cadrul programului;

acces rapid la Program prin colaborarea cu instituțiile de credit ce finanțeazã în acest moment IMM-urile și întreprinderile cu capitalizare de piațã medie și derularea prin FNGCIMM/FGCR/FRC, Fonduri de garantare destinate sprijinirii IMM-urilor întreprinderilor cu capitalizare de piațã medie.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*