Aplicarea tarifelor de primã maxime de asigurare RCA, prelungitã pânã la finalul anului

Mașini FOTO pixel2013

Executivul a adoptat în ședința de joi, 5 octombrie 2023, actul normativ necesar prelungirii cu 3 luni, pânã la data de 31 decembrie 2023, a duratei de aplicare a tarifelor de primã maxime de asigurare RCA practicate de asigurãtori la data de 28 februarie 2023.

„În contextul în care sute de mii de șoferi rãmân fãrã polițe la finalul anului, era vitalã protejarea consumatorilor și menținerea accesibilitãții asigurãrilor auto. Tarifele RCA pot varia semnificativ de la o companie de asigurãri la alta, iar uneori aceste tarife pot deveni prohibitiv de mari pentru șoferii cu venituri mai mici. Plafonarea tarifelor asigurã cã RCA rãmâne accesibilã pentru toți șoferii, ceea ce este esențial pentru asigurarea siguranței rutiere. Gândiți-vã cã sunt aproximativ 800.000 de mașini pentru care din 8 decembrie este nevoie de asigurare nouã. Ce s-ar fi întâmplat dacã nu se lua aceastã decizie, de aplicare a tarifelor de primã maxime de asigurare RCA practicate de asigurãtori la data de 28 februarie 2023? Aceasta cu atât mai mult în contextul în care suntem țara care este pe primul loc în topul negativ al țãrilor din Uniunea Europeanã cu cele mai multe accidente și cei mai mulți morți pe șosele, pe cap de locuitor”, a explicat ministrul Marcel Boloș.

Contextul eliminãrii riscului creșterii prețurilor

Ca urmare a ieșirii din piața asigurãrilor RCA în ultimii doi ani a asigurãtorilor cu cea mai mare cotã de piațã, asigurãtori în portofoliul cãrora se aflau cea mai mare parte a asiguraților RCA, a fost generat un dezechilibru între cerere și ofertã, fapt ce a condus la o evoluție ascendentã a tarifelor de primã practicate de cãtre asigurãtorii RCA.
În aceste condiții, la 5 aprilie 2023 a fost emisã de cãtre Guvernul României Hotãrârea nr. 298/2023 privind stabilirea tarifelor de primã maxime și a altor mãsuri aplicabile de cãtre societãțile de asigurare care practicã asigurarea obligatorie de rãspundere civilã auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie.
Prin acest act normativ au fost stabilite tarifele de primã practicate pentru asigurãrile RCA la nivelul propriilor tarife de primã care au fost practicate de cãtre fiecare asigurãtor RCA la data de 28 februarie 2023, acestea urmând a fi valabile pentru o perioadã de 6 luni, pânã la data de 10 octombrie 2023.
Dupã deschiderea procedurii de faliment pentru asigurãtorul RCA cu cel mai mare portofoliu de asigurãri RCA din România, a fost adoptatã OUG 71/2023, prin care termenele de încetare de drept a contractelor încheiate cu societatea de asigurare pentru care s-a pronunțat hotãrârea de deschidere a procedurii de faliment au fost prelungite cu 90 de zile, pânã la data de 7 Decembrie 2023 pentru asigurãri generale, respectiv 5 Februarie 2024 – pentru asigurãri de garanții. Dupã împlinirea acestor termene, polițele emise înceteazã de drept și, prin urmare, este necesarã încheierea unor polițe noi.
Numãrul contractelor de asigurãri obligatorii RCA încheiate de acesta, care mai sunt încã în vigoare, este de aproximativ 1,5 milioane de contracte, ceea ce reprezintã circa 15% din întregul parc auto la nivel național.
În condițiile în care prelungirea valabilitãții contractelor RCA se suprapune cu încetarea efectelor HG nr. 298/2023, se estimeazã cã pânã la sfârșitul anului 2023 va exista un numãr ridicat de asigurați RCA care vor solicita încheierea unor noi contracte, caz în care se va manifesta continuarea situației de dezechilibru între cerere și ofertã la nivel de piațã, ceea ce ar putea conduce fie la o presiune asupra primelor de asigurare RCA practicate în piața liberã fie la o scãdere a gradului de cuprindere în asigurarea RCA a parcului auto național.
Astfel, prin aplicarea acestei mãsuri se eliminã potențialul impact negativ al creșterii prețurilor.
Recuperarea diferenței de primã
Asigurații care au plãtit integral sau în rate prima de asigurare pot denunța contractul de asigurare. Astfel, pot sã o recupereze din prima achitatã proporțional cu perioada neexpiratã a contractului RCA, dacã nu s-au plãtit sau nu se datoreazã despãgubiri pentru evenimente produse în perioada de valabilitate a asigurãrii.
Suma cuvenitã reprezintã prima datoratã de catre asigurãtorul debitor, pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit de acesta ca urmare a încetãrii contractelor de asigurare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*