A fost aprobat Ordinul de modificare a Metodologiei privind organizarea și funcționarea aplicațiilor SUMAL 2.0

Mircea Fechet. FOTO Ministerul Mediului

La propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a fost publicat Ordinul de modificare a Ordinului 118/2021 ce se referă la Metodologia privind organizarea și funcționarea aplicațiilor SUMAL 2.0, obligațiile utilizatorilor SUMAL 2.0, structura și modalitatea de transmitere a informațiilor standardizate și costurile serviciilor de emitere a avizelor de însoțire.

Modificările aduse vizează îmbunătățirea activității SUMAL 2.0, dar și protejarea fondului forestier național prin măsuri de prevenție a fenomenului asociat tăierilor ilegale. Ordinul conține noi sancțiuni menite a descuraja folosirea necorespunzătoare a dispozitivelor de marcat, dar și dezactivarea din SUMAL 2.0 a mijloacelor ce transportă peste 10 mc fără acte.

Ministrul Mircea Fechet a precizat că „Activitatea derulată de Garda Forestieră Națională și de entitățile din subordine a relevat faptul că este nevoie de combaterea unor practici cum ar fi neînscrierea în inventar a tuturor arborilor marcați, nerespectarea naturii produsului la alegerea arborilor de extras, înscrierea unui diametru și/sau înălțimi neconforme cu realitatea. Astfel, un dosar penal întocmit pe loc, confiscarea mijlocului de transport cu care s-a comis ilegalitatea și suspendarea dreptului de a mai folosi SUMAL 2.0, prin dezactivarea acelui vehicul, înseamnă, de fapt, că nici transportatorul și nici autovehiculul nu vor mai putea fi implicate în activități care au legătură cu transportul de material lemnos pe întreg teritoriul României. De asemenea, avizul de însoțire a materialului lemnos va putea fi finalizat doar la destinația declarată în sistemul SUMAL, altfel aplicându-se suspendarea. Sperăm că toate aceste noi măsuri îi vor descuraja pe cei care încă se mai gândesc că pot tăia sau transporta ilegal material lemnos din pădurile noastre.”

Suspendarea și durata acesteia temeinic fundamentate se aprobă și pentru:

folosirea aplicațiilor SUMAL 2.0 în mod abuziv ori contrar dispozițiilor metodologiei;

neconformare la dispozițiile transmise oficial de autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură sau de Garda Forestieră Națională/Gărzile Forestiere cu privire la folosirea aplicațiilor SUMAL 2.0.;

folosirea dispozitivelor speciale de marcat în alte locuri și în alte scopuri decât cele înscrise în delegația de marcare, neînscrierea în inventar a tuturor arborilor pe care a fost aplicată marca, nerespectarea naturii produsului și înscrierea în inventarul arborilor destinați tăierii a elementelor  dendrometrice – diametru, înălțime- neconforme cu realitatea, peste toleranțele admise, în scopul producerii de consecințe juridice;

De asemenea, începând cu data de 31 august a fost necesară actualizarea aplicațiilor SUMAL 2.0 pentru dispozitive mobile, pentru a le pune în acord cu noile politici de confidențialitate ale Google, aplicabile versiunilor de Android 12,13 și 14. În urma acestei operațiuni, în zilele de 31 august și 1 septembrie 2023, au apărut probleme de funcționare a aplicației SUMAL Avize, generate de volumul mare de date pentru care s-au făcut sincronizări concurențiale, motiv pentru care a fost necesară realizarea unui nou update. Noua actualizare a afectat și funcționarea modului de transfer a avizului prin Bluetooth între dispozitive.

Ministrul Mircea Fechet a afirmat că „în prezent SUMAL 2.0 funcționează la parametri optimi, ocazie cu care mulțumim specialiștilor din cadrul STS și din cadrul Direcției Generale Păduri pentru eforturile depuse. De asemenea, în numele ministerului adresez scuze tuturor utilizatorilor care au întâmpinat dificultăți în folosirea SUMAL 2.0”.

Cu această ocazie au fost implementate două noi funcționalități:

Blocarea emiterii de avize offline din depozite permanente (acestea sunt obligate prin lege să aibă acces la internet), având în vedere că în anul 2022 au fost emise 29.667 avize offline din depozite;

Validarea proximității depozitului la predarea avizului către destinatarul masei lemnoase, altfel spus, avizul de însoțire poate fi închis doar la locația declarată în SUMAL a destinatarului.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*